Tässä numerossa

Ajankohtaisia

Työelämä

Edunvalvonta

Loimun uutiset

Opiskelijalle

Kuvassa

haukka

Klikkaa kuva isommaksi.

 

Pesärosvot uhkaavat jalohaukkaa

Vielä lentokyvyttömästä muuttohaukan poikasesta kasvaa aikanaan maailman nopein eläin, joka pystyy syöksymään saalistaan kohti jopa 400 kilometrin tuntinopeudella. Vaarantuneeksi luokitellun lajin levinneisyysalue on Pohjois-Suomessa. 

1960-luvulle tultaessa ympäristömyrkyt romahduttivat pesivien haukkojen määrän pienimmillään 30 pariin, josta kanta on ehtinyt puolessa vuosisadassa elpyä 300–400 pariin. Nyt haukkaa – ja monia muitakin kotimaisia lajeja – uhkaa munien ryöstö kokoelmiin, haudottaviksi ja täytettäviksi. Muuttohaukan ja tunturihaukan poikasia myös ryöstetään haukkametsästyksen tarpeisiin.

Pesien ryöstäminen on ympäristörikos ja se on suurelta osin järjestäytynyttä kansainvälistä toimintaa, mutta asialla on myös kotimaisia rikollisia. Ryöstökeräily uhkaa monien lajien tulevaisuutta, sillä mitä uhanalaisempi laji, sitä enemmän sen munat kiinnostavat rosvoja.

Varkaat liikkuvat erityisen paljon harvaan asutussa Lapissa, mistä saalis on helppo kuljettaa vapaasti maarajan yli Schengen-alueella. Vaikka ryöstäjät palaavat samoille seuduille yhä uudelleen, käytännössä vain yksittäisiä tekijöitä on saatu kiinni itse teossa. Sen vuoksi viranomaiset ovat lisäämässä valvontayhteistyötä ja he myös pyytävät yleisöltä vihjeitä oudoista pesillä kulkijoista. Tietoja rikollisuudesta kerää myös lintuyhdistysten ja -harrastajien keskusjärjestö Birdlife Suomi.

Lue myös juttu riistokeräilyn haitoista Euroopassa tästä

 

 

 

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.

Anna palautetta

Viesti välitetään sähköpostilla sivuston ylläpitäjille. Sitä ei julkaista.