Uutiset
 

Työnantaja yrittää heikentää rajusti työehtoja Tapiossa

27.01.2017

Metsätalouden kehittämis- ja asiantuntijaorganisaatio Tapio suunnittelee merkittäviä heikennyksiä työntekijöidensä työehtoihin. Työnantaja on irtautunut Suomen metsäkeskusta koskevasta työehtosopimuksesta ja meneillään olevissa työehtosopimusneuvotteluissa on tuotu pöytään mm. merkittävä työajan pidennys ilman, että sitä korvataan palkassa.

- Tapion johto kaavailee päivittäisen työajan pidentämistä ja vuosilomien leikkauksia ilman kompensaatiota. Vuosittainen työaika pitenisi vähintään reilulla 1,5 ja enimmillään 4 viikolla riippuen siitä, kuinka pitkään henkilö on ollut töissä Tapiossa, kertoo neuvottelupäällikkö Jukka Sippola Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimusta.

- Kilpailukykysopimuksen mukainen 24 tunnin työajan pidennys ei ole mitään siihen verrattuna, mitä Tapion johto nyt tavoittelee. Jos työajan pidennystä ei mitenkään korvata, se käytännössä merkitsee henkilöstölle palkanalennusta.

Valtaosa Tapiossa työskentelevistä on Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ry:n jäseniä. Loimu ry aloitti toimintansa tämän vuoden alussa, kun Metsänhoitajaliitto, Luonnontieteen Akateemisten Liitto ja Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto yhdistyivät.

Näinkö joustaminen palkitaan?

Henkilöstö on tyrmistynyt työnantajan esityksestä TES-neuvotteluissa.

- Olemme tähän asti olleet erittäin sitoutuneita yhteisten tavoitteiden saavuttamiseen joustamalla tarvittaessa työajoista ja omista oikeuksistamme, sanoo tapiolaisten luottamusmies Airi Matila.

Matila kertoo, että henkilöstö on ollut projektien niin vaatiessa valmis tekemään tarvittaessa hyvinkin pitkiä päiviä saamatta siitä korvausta.

- Työnantajan nyt antama esitys heikentää merkittävästi Tapiossa vallinnutta korkeaa työmotivaatiota, sitoutumista työhön ja hyvää työilmapiiriä. Miksi enää joustaisimme, kun se palkitaan näin?

Tapion henkilöstö on jättänyt talon johdolle kannanottonsa ja miettii vastatoimia työnantajan esityksille. Vanha työehtosopimus päättyy tiistaina 31.1. ja neuvottelut uudesta eivät ole edenneet työnantajan neuvottelupöytään tuomien työsuhteen ehtojen heikennysten takia.

Entisestä Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiosta muodostettiin kaksi vuotta sitten valtion kokonaan omistama ja valtiolle metsä- ja biotalouden asiantuntijapalveluja tarjoava osakeyhtiö Tapio Oy. Samalla perustettiin muita tahoja palveleva tytäryhtiö Tapio Silva Oy.

Lisätietoja:

Luottamusmies Airi Matila, Tapio, p. 040 779 2258, airi.matila@tapio.fi
Neuvottelupäällikkö Jukka Sippola, Loimu ry, p. (09) 62268 541, jukka.sippola@loimu.fi. 

 

Loimu

Mikonkatu 8 A, 8.krs
00100 Helsinki
Puh. 09 6226 850
loimu@loimu.fi

Toimiston yhteystiedot

Loimun tietosuojaseloste

© 2020 Loimu