Uutiset
 

Aktiivimallia muokattava vastaamaan korkeakoulutettujen työnhakijoiden todellisuutta

26.01.2018

Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ry vaatii, että poliittiset päättäjät muokkaavat nopeasti työttömyysturvan aktiivimallia.

- Omatoiminen työnhaku ja ammattijärjestöjen työllistymistä edistävien palveluiden käyttäminen on ehdottomasti otettava mukaan aktiivisuusedellytyksen kriteeristöön, jolla voi välttyä työttömyysturvan leikkauksilta, sanoo Loimun puheenjohtaja Helena Herttuainen.

Loimun toiminnanjohtaja Mikko Salo kritisoi uutta lakia siitä, että aktiivisuusedellytyksen kriteerit eivät vastaa korkeakoulutettujen työnhakijoiden arkea.

- Voimaan tulleessa lainsäädännössä jätetään muun muassa täysin huomiotta se aktiivisuus, jota työtä hakevat jäsenet toteuttavat käyttämällä ammattijärjestöjensä tarjoamia työllistymispalveluita, Salo toteaa. - Esimerkiksi Loimun erilaisia työllistymistä edistäviä ja osaamista kehittäviä urapalveluita käytti viime vuonna lähes 2000 jäsentä ja määrä on kasvussa. Myös muutaman muun akavalaisen liiton kanssa yhdessä toteutetut Työnhakuveturi- ja Työnhakuboosteri-palvelut ovat jäsenistön ahkerassa käytössä, hän jatkaa.

Helena Herttuaisen mielestä aktiivimallin korjaustoimet on tehtävä nopeasti.
- Korkeakoulutetut työnhakijat käyttävät paljon erilaisia kanavia työllistymisensä edistämiseen. Jäsenemme myös pitävät osaamistaan yllä ja kehittävät sitä aktiivisesti. Lisäksi työttömyyden aikana opiskelu olisi sallittava nykyistä vapaammin. Aktiivimallia onkin muokattava pikaisesti, jotta se ottaa huomioon myös meidän työtä hakevien jäsentemme todellisuuden.

Lisätiedot:
Toiminnanjohtaja Mikko Salo, 041 458 0033, mikko.salo@loimu.fi

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK järjestää aktiivimallia vastustavan mielenilmauksen Helsingin Senaatintorilla perjantaina 2.2. klo 11.00. Mielenilmaus kestää enintään 1,5 tuntia. Jokainen Loimun jäsen voi halutessaan omalla ajallaan osallistua mielenilmaukseen. Mikäli haluat osallistua mielenilmaukseen, lue perusohjeistus täältä. Halutessasi lisätietoa voit myös olla yhteydessä Loimun asiantuntijoihin.

Lisätietoa mielenilmaukseen osallistumisesta:
Edunvalvontapäällikkö Arja Varis, 0400 488 516, arja.varis@loimu.fi

Työttömyysturvan aktiivimalli

Laki työttömyysturvan aktiivimallista tuli voimaan 1.1.2018. Aktiivimalli tarkoittaa sitä, että työttömän työnhakijan on 65 työttömyysetuuden maksupäivän tarkastelujakson aikana täytettävä niin sanottu aktiivisuusedellytys, jotta etuutta maksetaan täysimääräisenä myös tarkastelujaksoa seuraavat 65 maksupäivää (noin kolme kuukautta). Mikäli aktiivisuusedellytys ei täyty, niin työttömyysetuus pienenee seuraavan tarkastelujakson ajaksi 4,65 prosenttia. Leikkaus vastaa yhtä korvauksetonta päivää kuukaudessa.

Säilyttääkseen työttömyysetuuden ennallaan työttömän työnhakijan on tarkastelujakson aikana joko

  • tehtävä 18 tuntia palkkatyötä
  • ansaittava yritystoiminnassa yhteensä vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta   kuukausiansiosta (vuonna 2018: 241 euroa) TAI
  • oltava viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävässä palvelussa

 

 

 

 

 

Loimu

Mikonkatu 8 A, 8.krs
00100 Helsinki
Puh. 09 6226 850
loimu@loimu.fi

Toimiston yhteystiedot

Loimun tietosuojaseloste

© 2021 Loimu