Uutiset
 

Loimu mukana yliopistojen työtaistelussa

13.02.2018

- Työnantajan asenteen on muututtava. Työtaistelu on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto ja olemme yhteisessä rintamassa mukana, sanoo Loimun toiminnanjohtaja Mikko Salo.

Korkeakoulutettua henkilöstöä yliopistojen työehtosopimusneuvotteluissa edustava Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on antanut yhdessä muiden pääsopijajärjestöjen JHL:n ja Pardian kanssa lakkovaroituksen. Syynä on yliopistotyönantajia edustavan Sivistystyönantajien neuvotteluhaluttomuus.

- Olemme mukana työtaistelutoimissa. Loimulaisia on yliopistoissa töissä yli 2300. Nyt on yliopistosektorin jäsentemme palkkojen ja työehtojen osalta tosi kyseessä, kertoo Loimun toiminnanjohtaja Mikko Salo.

Kohdennettu työtaistelu toteutetaan Helsingin yliopistossa lakkona 28.2.2018 klo 0.00 - 24.00 välisenä aikana, jos neuvottelutulokseen ei päästä 27.2. mennessä. Jos ratkaisua ei synny, järjestöillä on valmius tehdä päätöksiä työtaistelutoimien laajentamisesta.

Neuvotteluprosessi on kestänyt jo yli kaksi kuukautta. - Työnantajan asenne henkilöstöä kohtaan on ollut väheksyvä koko neuvottelujen ajan. Vuosien ajan poliittiset päättäjät ovat leikanneet yliopistojen rahoitusta ja yliopistot ovat sen johdosta vähentäneet henkilöstöä. Luulisi, että näiden kipeiden kokemusten jälkeen työnantaja kohtelisi työntekijöitään muunakin kuin kulueränä, ihmettelee Loimun yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Maija Arvonen.

Kyse ei Salon ja Arvosen mielestä ole siitä, etteikö yliopistoilla olisi varaa samantasoisiin palkankorotuksiin kuin muilla JUKOn sopimusaloilla on neuvoteltu. - Kuntasektorilla ja valtiolla päästiin neuvottelutuloksiin viime viikolla. Yliopistoilla on varaa investoida henkilöstöönsä kohtuullisilla ja julkisen sektorin tasoisilla palkankorotuksilla niin, että toiminta ei siitä kärsi. Yhdenkään yliopiston vuoden 2016 tilinpäätös ei ollut alijäämäinen, Arvonen toteaa.

Mikko Salo toivoo neuvottelujen loppusuoralla asennemuutosta työnantajalta.
- Palkankorotukset ja neuvotteluosapuolten yhdessä tekemä työelämän kehittäminen ovat työnantajalta järkevä investointi osaavaan henkilöstöön. Yliopistojen tutkijat ja opettajat ovat joutuneet viime vuosina kohtuuttoman koville, mutta tuottavat edelleen laadukasta tutkimusta ja kouluttavat Suomen innovatiivisimpia ihmisiä. Eikö tämä paina vaa´assa ollenkaan?

Lisätietoa:

Toiminnanjohtaja Mikko Salo, 041 458 0033, mikko.salo@loimu.fi

Neuvottelupäällikkö Maija Arvonen, 050 543 3651, maija.arvonen@loimu.fi

 

 

Loimu

Mikonkatu 8 A, 8.krs
00100 Helsinki
Puh. 09 6226 850
loimu@loimu.fi

Toimiston yhteystiedot

Loimun tietosuojaseloste

© 2020 Loimu