Uutiset
 

Työnantajan pitäisi rohkaista yliopistoyhteisöä, ei murentaa sitä

16.02.2018

Yliopistojen vahvuus on aina ollut niiden merkitys yhteisönä. Viime vuosina lukuisat toimet ovat jatkuvasti murentaneet yhteishenkeä. Yliopistot ovat olleet jo useiden vuosien ajan leikkauksien kohteena ja niiden seurauksena on jouduttu tekemään vaikeita päätöksiä myös henkilöstön vähentämisestä.

Kipeät YT-neuvottelut ovat jättäneet jälkensä Helsingin yliopistoyhteisöön. Henkilöstö tarvitsee nyt ennen kaikkea rohkaisua uudessa tilanteessa toimimiseen. Kaikki yliopistoyhteisön jäsenet ovat tärkeitä ja muodostavat kokonaisuuden. Työnantajan olisi viisasta luopua nihkeästä suhtautumisestaan työntekijöiden palkkoihin ja työehtoihin.

- Yliopiston työntekijät osoittivat kyllä ymmärrystä työnantajaansa kohtaan, kun yliopisto oli hädässä, sanoo Loimun valtuuston puheenjohtaja Merli Juustila.
- On työnantajan vuoro näyttää, että se välittää työntekijöistään. Nyt, kun yliopistot ovat päässeet pois leikkauskuopasta ja saaneet taloutensa kuntoon, olisi aika antaa työntekijöille se osuus, joka heille kuuluu.  

Merli Juustila työskentelee Helsingin yliopistossa tohtorikoulutettavana fysiikan laitoksella. Hän on huolissaan koko yhteisön tulevaisuudesta.

- Yliopiston työntekijät ovat aivan uskomatonta väkeä, jotka aidosti haluavat parantaa tätä maailmaa ja tekevät tärkeää työtä myös koko Suomen parhaaksi, Juustila toteaa. - Tämä työ on valitettavasti kokenut viime vuosina arvostuksessa kovan romahduksen, joka ilmenee mm. erilaisten valeuutisten ja tiedevastaisuuden kautta. Yliopiston pitäisi nyt pitää kiinni yhteisöstään ja lähteä taistelemaan tiedevastaisuutta vastaan. Se on pitkä tie ja vaatii kunnioitusta työntekijöitä ja kollegoita kohtaan.

Työnantajan tulisikin tehdä töitä sen eteen, että yliopiston ja tiedeyhteisön arvostus saadaan palautettua.

- Niin valitettavaa kuin se onkin, niin nuorelle tutkijalle yliopisto ei näyttäydy kovin edukseen, Juustila sanoo. – Yliopistolla tutkijan työn luonteeseen kuuluu kilpailu entisten opiskelutoverien kanssa samoista apurahoista. Yksityinen sektori houkuttelee paremmilla palkoilla ja urakehitysmahdollisuuksilla. Jos yliopisto haluaa säilyttää jatkossakin huippututkijat, sen on oltava houkutteleva työpaikka myös uransa tienristeyksessä oleville nuorille tutkijoille.  

- Yliopisto on kuitenkin mahtava paikka olla töissä ja toteuttaa omaa tutkimusta, omaa intohimoa. Tällaisen mahdollisuuden pitää säilyä jatkossakin. Yliopiston pitää tarjota hyvä työskentely-ympäristö ja kilpailukykyinen palkka.

Yliopiston merkitystä yhteisönä ei saa romuttaa.

Lisätietoja:

Merli Juustila merli.juustila@gmail.com tai
yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Maija Arvonen, maija.arvonen@loimu.fi

Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu on yksi suurimmista yliopistolaisia edustavista akavalaisista liitoista. Loimun jäseniä työskentelee yliopistolla yli 2 300, opiskelijajäseniä on yli 3 000. Yksin Helsingin yliopistossa työskentelee yli 700 loimulaista. Loimun kokonaisjäsenmäärä on noin 15 000.

 

 

Loimu

Mikonkatu 8 A, 8.krs
00100 Helsinki
Puh. 09 6226 850
loimu@loimu.fi

Toimiston yhteystiedot

Loimun tietosuojaseloste

© 2020 Loimu