Uutiset
 

Yliopistosairaaloiden rahoituksen leikkaaminen vaarantaa terveyden tutkimuksen

27.08.2018

Sipilän hallituksen on luovuttava suunnitelmastaan leikata reilu neljännes yliopistosairaaloiden tutkimusrahoituksesta vuoden 2019 budjetissa, vaatii Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu.

Rahoitusleikkaukset vaikeuttavat entisestään uusien tutkimushankkeiden aloittamista suomalaisten hyvinvoinnin kannalta ratkaisevan tärkeällä alalla, johon on jo kohdistunut huomattavia leikkauksia. Loimu edustaa suurta joukkoa terveysalaan liittyvän tutkimuksen parissa työskenteleviä tutkijoita.

Valtiovarainministeriön esityksen mukaan yliopistotasoisen terveyden tutkimuksen rahoitusta aiotaan leikata jopa 6 miljoonalla eurolla, jolloin se jäisi vuonna 2019 vain 15 miljoonaan euroon. Se tarkoittaisi reilun neljänneksen vähennystä tähän vuoteen verrattuna. Hallitus on jo toteuttanut vuositasolla 420 miljoonan euron leikkaukset korkeakoulujen ja tutkimuksen rahoituksesta.

Terveyden tutkimukseen myönnettävää budjettirahoitusta suunnataan muun muassa kliiniseen tutkimukseen sekä lääketutkimukseen. Useat tutkimushankkeet toteutetaan yhteistyössä yliopistojen kanssa, joten rahoitusleikkauksilla on suoria vaikutuksia myös yliopistojen tutkimukseen. Tutkimusrahoituksen väheneminen näkyy myös jo tutkijoiden aivovuotona ulkomaille.

- Lisäleikkaukset vain kiihdyttävät tätä kehitystä, kun tutkimusedellytykset Suomessa entisestään vaikeutuvat, toteaa Loimun yliopistosektorin neuvottelupäällikkö Maija Arvonen. - Suomi ei myöskään näyttäydy houkuttelevana kohteena lääke- ja bioalan yrityksille, jos osaavin henkilöstö karkaa ulkomaille, eikä rahoitusta yhteisiin tutkimushankkeisiin löydy.

Suomi on kuluvalla hallituskaudella sitoutunut pääministeri Sipilän johdolla toimivan tutkimus- ja innovaationeuvoston visioon, jossa Suomi on vuonna 2030 vetovoimaisin ja osaavin kokeilu- ja innovaatioympäristö.

- Mahdollisuudet saavuttaa tämä visio ovat vakavasti uhattuina, jos tutkimuksen rahoitusta tällä tavoin jatkuvasti leikataan miettimättä seurauksia, toteaa Loimun toiminnanjohtaja Mikko Salo.

Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu on akavalainen ammattiliitto, johon kuuluu noin 15 000 korkeasti koulutettua asiantuntijaa. Heistä noin 1 700 työskentelee tutkimuksen parissa.

Lisätietoja:

Neuvottelupäällikkö Maija Arvonen, maija.arvonen@loimu.fi tai 050 543 3651

Toiminnanjohtaja Mikko Salo, mikko.salo@loimu.fi tai 041 458 0033

 

 

Loimu

Mikonkatu 8 A, 8.krs
00100 Helsinki
Puh. 09 6226 850
loimu@loimu.fi

Toimiston yhteystiedot

Loimun tietosuojaseloste

© 2020 Loimu