Uutiset
 

Kemianteollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus päättynyt

03.12.2019

Kemianteollisuuden ylemmillä toimihenkilöillä on alkanut sopimukseton aika. Työehtosopimusneuvottelut ovat edenneet hyvässä hengessä ja kohtuullisessa yhteisymmärryksessä. Siitä huolimatta ei vielä päästy sopimukseen määräaikaan 30.11.2019 mennessä. Sunnuntaina 1.2.2019 alkoi sopimukseton aika. Mitä sopimuksen päättyminen ja sopimukseton aika käytännössä tarkoittavat?

Vaikka työehtosopimuksen voimassaolo päättyy, noudatetaan tiettyjä vanhan työehtosopimuksen määräyksiä niin sanotun jälkivaikutuksen perusteella. Myös paikallisia sopimuksia noudatetaan jälkivaikutuksen aikana. Jälkivaikutus turvaa työntekijää uuden työehtosopimuksen syntyyn saakka.

Jälkivaikutuksen perusteella noudatettavia määräyksiä ovat palkkausta ja työaikaa koskevat määräykset. Sen sijaan työrauhavelvollisuus ei ole voimassa. Tämä mahdollistaa tarvittaessa neuvottelujen vauhdittamisen myös työtaistelutoimin. Näistä tiedotamme erikseen. Seuraava neuvottelutapaamien 12.12.2019.

Jos olet tekemässä uutta työsopimusta kemian alalla nyt sopimuksettomana aikana, huomioi, että työehtosopimuksen jälkivaikutus ei koske työsopimuksia, jotka tehdään sopimuksettoman tilan voimassa ollessa. Uuteen työsopimukseen on syytä saada erillinen kirjaus, että työsuhteessa noudatetaan jo päättyneen työehtosopimuksen määräyksiä, kunnes uusi työehtosopimus tulee voimaan.

Miksi neuvotteluissa ei päästy sopuun?

Sopimuksia neuvotellaan samaan aikaan monella alalla. Tämä luo sekä YTN:n neuvottelijoille että työnantajaliiton neuvottelijoille aikatauluongelmia, ja neuvottelujen välipäivät saattavat näin ollen venyä jopa viikon verran. Vaikka neuvottelutulokseen ei vielä päästy, on neuvotteluita käyty rakentavassa yhteishengessä. Suurimmat neuvoteltavat asiat eli palkka ja työajan pidennyksen kohtalo ovat kuitenkin edelleen auki. Esillä olleisiin tekstimuutoksiin on olemassa ehdollinen sopu, joka on sidottu kokonaisratkaisuun.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

YTN Kemia ja Kemianteollisuus ovat sopineet, että neuvotteluita jatketaan torstaina 12.12.2019 klo 13.00.
Neuvottelujen etenemisestä tiedotamme pääasiassa YTN Kemian alan Facebook-sivuilla ja YTN:n nettisivuilla, mutta tarvittaessa myös sähköpostilla.

 

 

Loimu

Mikonkatu 8 A, 8.krs
00100 Helsinki
Puh. 09 6226 850
loimu@loimu.fi

Toimiston yhteystiedot

Loimun tietosuojaseloste

© 2020 Loimu