Uutiset
 

JUKO irtisanoi julkisen alan työehtosopimukset päättymään 31.3.2020 – mitä se tarkoittaa?

30.01.2020

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO irtisanoi yhdessä muiden palkansaajajärjestöjen kanssa julkisen alan työehtosopimukset päättymään 31.3.2020.

Irtisanomisesta uutisoitiin laajasti keskiviikkona 29.1. Uutisoinnissa puhuttiin mm. kiky-neuvotteluissa sovittujen työajanpidennysten irtisanomisesta. JUKOn tiedote löytyy JUKOn verkkosivuilta.

Mitä työehtosopimusten irtisanominen tarkoittaa?

Työehtosopimusten irtisanominen on normaali toimenpide sopimuskauden loppuessa, jos sopimukseen ei ole kirjattu mahdollisuudesta sopia lisäkaudesta. Juko halusi ulostulollaan alleviivata, että myös ns. kiky-tunnit kuuluvat työehtosopimukseen, ja niistä aletaan neuvotella muiden työehtojen ohessa työnantajan kanssa.

Loppuuko sopimus heti irtisanomisen jälkeen?

Julkisen alan työehtosopimukset ovat voimassa maaliskuun loppuun saakka. Sopimukseton aika alkaa 1.4.2020. Sopimuksettomalla ajalla työehtosopimuksen kirjaukset ovat vielä voimassa ns. jälkivaikutuksen vuoksi, eli sopimusta noudatetaan sekä työntekijöiden että työnantajan osalta. Sopimukseton aika tarkoittaa kuitenkin, että palkansaajajärjestöt voivat tarvittaessa ryhtyä järjestöllisiin toimenpiteisiin, esimerkiksi mielenilmauksiin, ylityö- ja matkustuskieltoihin tai työtaisteluihin.

Päättyykö kiky-tuntien tekeminen maaliskuussa?

Kiky-tunnit ja minuutit tulee tehdä myös maaliskuun lopun jälkeen, sillä työehtosopimuksen jälkivaikutus on voimassa. Työehtosopimuksen kaikkia kirjauksia noudatetaan edelleen. Neuvotteluissa käydään keskustelua kiky-tuntien poistosta tai niiden kompensoimisesta esimerkiksi palkankorotuksin.

 

 

Loimu

Mikonkatu 8 A, 8.krs
00100 Helsinki
Puh. 09 6226 850
loimu@loimu.fi

Toimiston yhteystiedot

Loimun tietosuojaseloste

© 2020 Loimu