Anställd inom den privata sektorn

Nästan hälften eller cirka 4 500 av de ordinarie medlemmarna i Loimu arbetar för privata arbetsgivare: små och stora företag, affärsverk, organisationer och stiftelser. Bland dessa finns över 30 olika branscher, och det finns flera olika kollektivavtal som påverkar anställningsvillkoren.

De största branscherna är kemiindustrin, skogsindustrin och den övriga skogsbranschen, planerings- och konsultbranschen, teknologiindustrin, EPA-sektorn (specialområden inom arbetsgivarförbundet Palta, bl.a. Forststyrelsen och VTT) samt den privata laboratoriebranschen. Dessutom arbetar medlemmarna på olika företag inom handeln som är inriktade på laboratoriebranschen, inom organisationsbranschen, finansbranschen (finansiering och försäkring), livsmedelsindustrin, energibranschen, it-servicebranschen och inom privata hälsovårdstjänster.

Branscherna inom Loimu

  • Kemiindustrin tillhör vid sidan av skogsindustrin Finlands största exportbranscher och omfattar bland annat oljeindustri, gasindustri och petrokemisk industri, plastindustri och läkemedelsindustri. De största arbetsgivarföretagen för Loimus medlemmar är Aidian, Bayer, Kemira, Neste, Orion och Tikkurila. Därutöver finns det många arbetsplatser på små och medelstora kemiföretag runtom i Finland.

    Inom kemiindustrin arbetar cirka 8 000 högre tjänstemän, varav cirka 1 000 är medlemmar i Loimu. Kollektivavtalet som omfattar de högre tjänstemännen inom branschen heter Kollektivavtal för högre tjänstemän inom kemiindustrin.

    Arbetsgivarna inom kemiindustrin har organiserat sig relativt heltäckande under Kemiindustrin rf, en medlemsorganisation i Finlands Näringsliv EK.

    Loimu medverkar till arbetet i bakgrundsgruppen för YTN kemiindustrin. Bakgrundsgruppen har i uppgift att dra upp riktlinjer för kollektivavtals- och förhandlingsverksamheten för de högre tjänstemännen inom kemiindustrin.

    Mer information om kemiindustrin finns på webbplatsen till förhandlingsorganisationen för de högre tjänstemännen YTN.

  • Skogsindustrin är en av Finlands viktigaste exportbranscher. Skogsbranschen består av stora skogsindustriföretag, som Stora Enso, UPM och Metsä Group, och små skogsindustriföretag samt Forststyrelsen, Finlands skogscentral, Tapio Oy och Tapio Palvelut Oy samt OTSO Metsäpalvelut Oy. Inom skogsindustrin arbetar cirka 4 000 högre tjänstemän, varav drygt 300 är medlemmar i Loimu. Allt som allt arbetar över 600 av våra medlemmar inom skogsbranschen.

    Inom skogsindustrin finns det inget kollektivavtal för högre tjänstemän.

    Loimu förhandlar om ett kollektivavtal för Finlands skogscentral. Även Kollektivavtalet för experter inom skogsbiobruket, som omfattar Tapio Oy och Tapio Palvelut Oy samt personal på OTSO Metsäpalvelut Oy, är Loimus eget kollektivavtal. Bägge avtalet ingås med Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA rf, och den andra undertecknaren på löntagarsidan är METO – Skogsbranschens Experter rf. Kollektivavtalet för Finlands skogscentral undertecknas också av Fackförbundet Jyty rf.

    Loimu är med i bakgrundsgruppen för YTN skogsindustrin.

  • De högre tjänstemännen inom planerings- och konsultbranschen arbetar med infrastrukturutveckling, byggnation och industri. Det finns cirka 44 000 högre tjänstemän inom branschen, varav drygt 400 är medlemmar i Loimu. De största arbetsgivarna är AFRY, Eurofins, FCG, Golder Associates, Ramboll, Sitowise och WSP Finland.

    De högre tjänstemännen omfattas av Kollektivavtalet för högre tjänstemän inom konsult- och planeringsbranschen.

    Mer information om planerings- och konsultbranschen hittar du på YTN:s webbplats.

  • Teknologiindustrin är Finlands största industrigren. Huvudbranscherna är datateknik, elektronik- och elindustrin, maskin- och metallindustrin samt metallförädling. YTN representerar cirka 60 000 högre tjänstemän, chefer och experter inom branschen.

    Framför allt bioteknologi framhävs bland Loimus medlemmar: drygt 350 medlemmar arbetar inom teknologiindustrin, och de största arbetsgivarföretagen är Thermo Fisher Scientific och PerkinElmer/Wallac. Våra medlemmar arbetar också på Vaisala, Outotec, Outokumpu Stainless, Valmet och bolag med anknytning till gruvindustrin, som Dragon Mining.

    Mer information om teknologiindustrin finns på YTN:s webbplats.

  • EPA-sektorn består av företag och affärsverk som är organiserade under arbetsgivarorganisationen Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA rf. Inom EPA-sektorn arbetar cirka 13 000 personer som omfattas av gemensamma tjänstemannakollektivavtal. Av dessa är drygt 300 medlemmar i Loimu. De största arbetsgivarna är Forststyrelsen och VTT.

    Inom EPA-sektorn ansvarar Loimu för YTN:s avtalsverksamhet på Forststyrelsen och deltar på annat sätt i YTN-bakgrundsgrupperna inom EPA-sektorn.

    Den ansvariga för EPA-sektorn är förhandlingschef Jukka Sippola.

  • Den privata laboratoriebranschen har uppstått dels genom en privatiseringsprocess av kommunala laboratorier och dels när privata företag lagt ut sina laboratoriefunktioner.

    Inom den privata laboratoriebranschen arbetar cirka 150 högre tjänsteman, varav de flesta är medlemmar i Loimu.

    Kollektivavtalet för den privata laboratoriebranschen har förhandlats fram mellan Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA rf, De Högre Tjänstemännen YTN rf och Fackförbundet Pro.

    Loimu medverkat till arbetet i bakgrundsgruppen för den privata laboratoriebranschen och är med och förhandlar om kollektivavtalet för branschen. Bakgrundsgruppen har i uppgift att dra upp riktlinjer för det kollektivavtal och den förhandlingsverksamhet som efterfrågas av de högre tjänstemännen inom laboratoriebranschen. Bakgrundsgruppen föreslår förhandlingsmålen för YTN:s styrelse samt huruvida ett eventuellt förhandlingsresultat ska godkännas eller avslås.

    Mer information om privata laboratoriebranschen hittar du på YTN:s webbplats.

  • Loimus medlemmar arbetar också på Finlands Viltcentral samt inom organisationsbranschen, livsmedelsindustrin och på företag inom handeln, inom finansbranschen (finansiering och försäkring) energibranschen och datasektorn (it-servicebranschen).

    Loimu deltar i verksamheten inom alla ovan nämnda branscher genom de högre tjänstemännens förhandlingsorganisation YTN. På deras webbplats hittar du de kollektivavtal som YTN förhandlat fram.

    Den ansvariga för Finlands viltcentral är Jukka Sippola.

Anställningsvillkor

Visste du att vissa anställningsvillkor som rätt till semesterpenning, lön för familjeledigheten och lön för en längre sjukdomstid baserar sig på kollektivavtalet? Därför är ett kollektivavtal eftersträvansvärt även inom den privata sektorn. De högre tjänstemännen inom skogsindustrin, handeln, livsmedelsindustrin och organisationsbranschen har än så länge inget kollektivavtal (bortsett från några arbetsgivarspecifika undantag). Då är det särskilt viktigt att vara uppmärksam på villkoren i arbetsavtalet, eftersom den anställdas lagstadgade förmåner är sämre än vad som avtalats genom kollektivavtal.

Förhandlingsorganisationen för de högre tjänstemännen YTN förhandlar fram de flesta kollektivavtal för de högre tjänstemännen. Medlemmarna i YTN är fackförbund inom Akava med medlemmar som arbetar inom den privata sektorn. YTN ingår kollektivavtal med medlemsförbunden i Finlands Näringsliv EK samt ingår företagsspecifika avtal. Loimu förhandlingschefer för den privata sektorn ansvarar för en del av avtalsförhandlingarna inom YTN.

Kollektivavtalet för Finlands skogscentral och Kollektivavtalet för experter inom skogsbiobruket (Tapio-koncernen och OTSO Metsäpalvelut Oy) har förhandlats fram av Loimu.

Intressebevakning för den privata sektorn