Kesätöiden käytännön asiat haltuun
- Liity työttömyyskassaan heti, kun töiden aloituspäivä on tiedossa
Työttömyyskassan jäsenenä voit saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa, jos jäät työttömäksi esimerkiksi valmistumisen jälkeen. Se on usein useita satoja euroja suurempi kuin Kelan maksama työttömyyskorvaus.
Ansiosidonnaisen työttömyysturvan saaminen vaatii 12 kuukauden työssäoloehdon täyttymistä, jonka voit kerryttää pätkittäin esimerkiksi kesätöissä. Työn ei tarvitse olla oman alan työtä. Työttömyyskassan jäsenyys tulee pitää voimassa myös kesätöiden päätyttyä. Liity työttömyyskassaan helposti päivittämällä nykyinen jäsenyytesi OpiskelijaPlus-tasolle OmaLoimussa!

2. Säilytä palkkakuitit
Valtaosa työnantajista toimittaa palkkakuitit suoraan verkkopankkiin, josta löydät ne kohdasta ”verkkopalkka”. Osa työnantajista laittaa palkkakuitit vaihtoehtoisesti esimerkiksi sähköpostilla. Saatat tarvita niitä myöhemmin esimerkiksi ansiosidonnaista työttömyyskorvausta hakiessasi tai muussa yhteydessä.

3. Lomakorvaus
Työsuhteen päättyessä pitämättömät lomapäivät tulee maksaa lain mukaan lomakorvauksena. Säännöllisesti alle 35 tuntia kuukaudessa työskenteleville ei kerry vuosilomaa, mutta näidenkin tuntien osalta maksetaan lomakorvaus. Lomaa kertyy täysipäiväisessä työsuhteessa lähtökohtaisesti 2 päivää kuukaudessa, jos työsuhde on kestänyt alle vuoden.

4. Lomaraha
Lomaraha on ammattiliittojen työehtosopimuksissa neuvottelema etuus. Se maksetaan joko vuosilomapalkan yhteydessä tai lomaltapaluun jälkeen sekä pitämättömien lomapäivien osalta myös työsuhteen päättyessä. Lomarahan määrä on tyypillisesti n. 50 % loma-ajan palkasta.

5. Pyydä työtodistus!
Työtodistusta ei lähetetä automaattisesti, vaan on tärkeä muistaa itse pyytää se – joko suppeana tai laajana. Suppeassa työtodistuksessa on mainittu vain työsuhteen kesto ja työtehtävät. Laajassa työtodistuksessa on edellä mainittujen lisäksi myös työsuhteen päättymissyy sekä arvio työtaidosta ja käytöksestä.