Eläintieteilijä yritysten vastuullisuutta edistämässä

Marja Innanen suhtautuu työhönsä intohimoisesti. Hänen missionsa on kestävän kehityksen edistäminen ja maapallon pelastaminen.

Kouvolasta kotoisin olevan Marja Innasen juuret ovat maalla ja maassa. Hän vietti lapsena paljon aikaa isovanhempiensa maatilalla Elimäellä ja kasvoi yhteen luonnon ja sen kiertokulun kanssa. Kestävä kehitys on kulkenut tavalla tai toisella punaisena lankana läpi kaikessa, mitä hän on tehnyt.  

Työ on ylisukupolvista. Kestävä kehitys on ihmisten hyvinvoinnin kasvattamista luonnon kantokyvyn rajoissa. 

– Minua kiehtoo ajatus siitä, että voimme pelastaa maapallon seuraaville sukupolville. Voin omalla työlläni tehdä asioita, joiden ansiosta lapsemme voivat vielä nauttia upeasta ympäristöstämme. 

Marja Innanen YK:n Global Compactin Suomen paikallisverkoston pääsihteeri. 25.10.2022.

Innanen katsoo ulos ikkunasta Kymijoelle ja nauttii näkemästään. Hän tekee etätyöpäivää perheen mökillä Iitissä. Kymijoella oli rooli jo hänen ensimmäisessä työpaikassaan Kaakkois-­Suom­en ympäristökeskuksessa, jossa hän tutki joen perifytonia eli leväkasvustoa. Sieltä häntä pyydettiin Helsinkiin Suomen ympäristökeskukseen. 

Nyt, lähes 30 vuotta myöhemmin, Marja Innanen johtaa YK:n Global Compactin toimintaa Suomessa. Global Compact on YK:n aloite, jossa yritykset sitoutuvat toimimaan vastuullisen liiketoiminnan periaatteiden mukaan ihmisoikeuksia ja ympäristöä kunnioittaen.  Pääsihteerin työpäivät täyttyvät yritysten edustajien tapaamisista ja keskusteluista kestävästä liiketoiminnasta sekä vastuullisuustyöstä. 

– Meillä on pieni toimisto Helsingissä, mutta toimimme globaalisti. Järjestämme paljon tilaisuuksia ja koulutuksia. Vastuullani on verkostojen kehittäminen ja rakentaminen. 

– Kiritämme yrityksiä toimimaan kestävän kehityksen ja yhteisten tavoitteiden hyväksi. Moni jäsenyrityksemme tekee jo paljon työtä kestävän kehityksen ja yritysvastuun eteen. Yritykset ovat tehneet rohkeita päätöksiä ja työtä, jota on ilo nostaa esiin ja viedä pientä Suomea globaaleille markkinoille. 

Ratkaisu löytyy, jos haluaa 

Äskettäin Marja Innasen poika kysyi äidiltään, mikä tätä ajaa. 

– Muutos, tämä vastasi epäröimättä. 

Muutoksen tekeminen on Innasen mielestä välttämätöntä. Hän asettaa tavoitteet, käärii hihat ja ryhtyy toimiin. Matkan varrella hän on opetellut hidastamaan tahtia, jotta asioita pidempään harkitsevat työkaverit pysyvät vauhdissa mukana. Innanen on joutunut hyväksymään sen, ettei kaikki tapahdu tänään, vaan vielä ensi viikollakin ehtii. 

Ilmastotyöllä on oltava tieteeseen perustuvat tavoitteet.

Välillä hän turhautuu. On yhä tahoja ja toimialasektoreita, jotka haluavat pitää kiinni vanhasta. Mutta se tulee Innasen mukaan heille kalliiksi. He tippuvat kelkasta. Pienet toimet eivät enää riitä, vaan tarvitaan isoja tekoja. 

Innanen ei hyväksy ”ei pysty” -vastauksia. Hän uskoo, että keinot asioiden ratkaisemiksi löytyvät, jos oikeasti haluaa. Monet isot edelläkävijäyritykset ovat tehneet suuria loikkia ja lähteneet uusille urille. Esimerkiksi luontokadon hillitseminen on noussut yritysten tavoitelistalle, mikä on Innasen mielestä upeaa. Kehitys kehittyy, vaikkakin hitaasti. 

– Aina on toivoa. En ole mikään saarnaajatyyppi, enkä heittele tuhkaa kenenkään päälle, vaikka puhunkin asioista realistisesti. 

Yksi Innasen intohimoista on ilmastotyön kehittäminen niin, että se on kunnianhimoista ja sillä on tieteeseen perustuvat tavoitteet. 

– Moni yritys sanoo tekevänsä, ja tekeekin paljon, mutta onko se riittävästi? Haluamme antaa jotain kättä pidempää yritysten käyttöön. 

Kohti parempaa maailmaa 

Nykyisessä työsään Marja Innanen pääsee käyttämään kaikkea sitä kokemusta, mitä aiemmista työpaikoista on kertynyt. Kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat asioita, joihin tarvitaan kaikki mukaan. 

– Kun katson työpolkuani taaksepäin, huomaan, että olen työskennellyt saman pulman eri puolilla. Nyt toimin yritysrajapinnassa maailman suurimmassa yritysvastuuverkostossa. 

Marja Innasen työpolku on ollut vaihderikas. Ympäristökeskuksen tutkijan työstä hän siirtyi asiantuntijatehtäviin kansainväliseen ympäristöjärjestöön WWF:lle ja nautti saadessaan tehdä töitä asialleen omistautuneiden huippuasiantuntijoiden kanssa. Siellä hän sai mallia siitä, mitä intohimo ja missio käytännössä tarkoittavat. 

Harjoittelijoita palkatessaan Marja Innanen varmistaa, että he ovat työskennelleet asiakaspalvelutehtävissä. – Palveluhenkisyys, kyky kommunikoida ja sosiaalisuus ovat tärkeitä, koska kaikki työ tehdään ihmisten välillä. 

Innanen on työskennellyt konsulttina, tulevaisuudentutkijana, virkamiehenä ja johtavana asiantuntijana. Kun tuli aika perustaa perhe, hän hakeutui töihin ensin maa- ja metsätalousministeriöön ja sitten ympäristöministeriöön ajatellen, että valtion leivissä perheellisen on hyvä ja turvallista työskennellä. 

Työ oli hektistä. Innanen osallistui jatkuvasti suuriin kehityshankkeisiin. Hän vastasi esimerkiksi elintarviketalouden laatustrategiasta ja työskenteli suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman pääsihteerinä. 

Ura valtiolla päättyi valtioneuvoston kansliaan, jossa Marja Innanen toimi kestävän kehityksen toimikunnan apulaispääsihteerinä. Hän työskenteli YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman, Agenda2030, eteen. Se tähtää äärimmäisen köyhyyden poistamiseen ja kestävään kehitykseen, jossa ympäristö, talous ja ihminen otetaan tasavertaisesti huomioon. 

– Nykyisessä työssäni saan nauttia noiden vuosien työni hedelmistä.

– En ole kokenut työntekoa koskaan raskaaksi, koska minulla on niin vahva sisäinen missio. Olen saanut tehdä työtäni intohimolla ja innovatiivisesti. Olen voinut vaikuttaa, kehittää, asettaa isoja tavoitteita ja usein saavuttanut ne. Minulla on ollut hillitön onni. 

Klikkaa kuva isommaksi.

Marja Innanen, 51 

  • Ylioppilas, Kouvolan Lyseon lukio 
  • Filosofian maisteri 1995, Kuopion yliopisto soveltavan eläintieteen ja ympäristöhygienian tiedekunta
  • Pääaine: eläintiede 
  • Aiemmat työpaikat: Suomen ympäristökeskus (Kouvola, Helsinki), WWF Suomi, Trans-Mond Environment Ltd, Tulevaisuuden tutkimuskeskus (Turun kauppakorkeakoulu), maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö, valtioneuvoston kanslia 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)