Kokemuksen turvin kohti muutoksia

Jouni Vainio valittiin uudelleen Loimun puheenjohtajaksi kaudelle 2024–2025. Vallankäytön sijaan hän haluaa etsiä yhteistä ymmärrystä ja viedä enemmistön tahtoa eteenpäin.

Puheenjohtajana Vainio on jo vanha konkari. Ennen Loimua hän toimi Ympäristöasiantuntijoiden keskusliitto YKL:n puheenjohtajana vuodesta 2008 vuoden 2017 alussa toteutuneeseen liittofuusioon asti, Loimun alkuvuosina 2017–2019 1. varapuheenjohtajana. 1990-luvulta asti myös työpaikkansa luottamusmiehenä toiminut Vainio on nyt Ilmatieteen laitoksella JUKOn pääluottamusmies. 

Eikö liittohommiin ikinä kyllästy? Tai edes väsy?

– Tässä on tuskin mitään, mikä kuormittaisi, Vainio sanoo ja naurahtaa. – Motivaatio lähtee siitä, että työmarkkinaedunvalvonta on vain niin kiinnostavaa, ja sitä haluaa tehdä aina vain paremmin. Olen jo luonteeltani ratkaisuhakuinen, ja edunvalvonnassa ratkaisut ovat tavallaan selkeitä, vaikka eivät olisikaan mieluisia. 

Vainion mukaan niin Akava-yhteisö kuin Loimun hallitus, valtuusto ja toimisto on toimintaympäristönä sellainen, että työtä pystyy tekemään luontevasti. 

– Tässä toimintayhteisössä oppii tuntemaan suuren joukon ihmisiä, saa paljon kontakteja ja laajat verkostot. Siitä on hyötyä sekä puheenjohtajan että pääluottamusmiehen tehtävässä – on helpompi selvittää asioita ja kysyä, jos ollaan jo tuttuja.

Työmarkkinakriisi, strategiatyötä ja vaalit

– Meillä on todennäköisesti edessämme aika mielenkiintoiset kaksi vuotta. Edellisille loimulaisille puheenjohtajakausilleni on mahtunut koronapandemia, neuvottelukierrokset ja kahdet Akavan puheenjohtajavaalit. Nyt työmarkkinatilanne on poikkeuksellisella tavalla kriisiytynyt, ja joudumme työstämään sitä, miten edetä ja myös onnistua, Vainio pohtii. 

Alkaneesta vuodesta 2024 tulee myös Loimussa tapahtumarikas ja kiireinenkin. Vuoden aikana on suunnitelmissa päivittää vuosiksi 2019–2024 hyväksytty strategia. Valmistelutyöt ovat jo alkaneet.

– Uuden strategian perustana on, kuten nykyisenkin, jäsenten tahtotila. Toteutamme koko jäsenkunnalle suunnatun kyselyn, jotta saisimme mahdollisimman kattavaa tietoa strategiatyön tueksi, Vainio kertoo.

Kuluvana vuonna järjestetään myös Loimun val­tuustovaalit. Ehdokasasettelu alkaa heti kesä­lomien jälkeen, vaalit toimitetaan loka–marraskuussa ja nykyinen valtuusto hyväksyy uuden valtuuston kokoonpanon syyskokouksessaan 30. marraskuuta. 

– Toivottavasti saamme paljon aktiivisia jäseniä ehdokkaiksi vaaleihin!

Jäätävän pitkä työura 

Jouni Vainio työskentelee Ilmatieteen laitoksella vanhempana meriasiantuntijana, päätehtävänään Itämeren jäätilanteen seuranta talvimerenkulun näkökulmasta, siitä tiedottaminen ja sen ennustaminen. Talviaikana yhteydenottoja toimittajilta ja kansalaisilta tulee päivittäin, joskus jopa useita samana päivänä – varsinkin ennen hiihtolomia ja pääsiäistä, jolloin jäille lähteminen erityisesti houkuttaa. 

Jääasiantuntijan työtä Vainio on tehnyt reilusti yli kolmekymmentä vuotta.

Oleskelu laivalla suljetussa yhteisössä on kyllä kehittänyt luottamusmiestaitoja.

– Merentutkijana olen työskennellyt tutkimus­aluksella lukuisilla matkoilla. Laivalla on tullut yövyttyä vähintään kolmisen vuotta yhteensä. Oleskelu laivalla suljetussa yhteisössä on kyllä kehittänyt luottamusmiestaitoja – laivalla kun ei aina olla kaikista asioista samaa mieltä, hän kertoo.

– Voisin jäädä töistäkin eläkkeelle, mutta aikaisintaan kesällä 2025, koska talvikaudella ei jääasia­tuntija tietenkään voi, tai halua, jäädä. 

Myös työpaikan luottamusmiestehtävässä on edessä mielenkiintoiset ja haastavat ajat. Valtion tuottavuusohjelma tietää Ilmatieteen laitokselle suuria säästöjä, joista ensimmäiset toteutuvat ensi vuonna. Jos pitää säästää budjettirahoitetusta työstä, niin siitä seurannee lähes väistämättä muutosneuvotteluja. 

Hienovaraisella otteella oikeaan suuntaan

– Akavalaisessa yhteisössä puhutaan pitkälti asioista, eivätkä ihmiset riitele. Välillä totta kai  valtapeliäkin näkee. Loimun hallituksessa ei niinkään, olemme melko konsensushakuinen porukka, emme ole vuosien varrella kovin montaa kertaa edes äänestäneet mistään. Sen kääntöpuolena on tietysti pitkät kokoukset, kun keskustelemalla haemme yhteistä näkemystä, Jouni Vainio kuvailee.

– Vuosien saatossa olen oppinut sen, etten enää lähdekään aina tuomaan esiin sitä, mitä itse olen mieltä ja pakottamaan tai viemään omaa tahtoani eteenpäin. Haluan kuunnella, mitä mieltä muut ovat, ja pyrkiä edistämään enemmistön tahdon toteutumista, hän jatkaa. 

– Olen oppinut haistamaan sen, mitkä ovat sellaisia asioita, joissa saa pienillä liikkeillä ikään kuin peränpitäjänä ohjattua asioita oikeaan suuntaan. Se riittää. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)