Millainen olisi hyvä etätapahtuma?

Me opiskelijat kaipaamme vertaistukea, hauskanpitoa ja uusia ihmissuhteita, oli maailmantilanne mikä tahansa.

Viime kevät oli hyvin poikkeuksellinen, eikä syksy tuonutkaan vanhaa normaalia takaisin. Elämme aikaa, jossa pitää uskaltaa soveltaa ja heittäytyä, sillä perinteiset tapahtumat eivät välttämättä näissä olosuhteissa toimi. Helpoin vaihtoehto moneen asiaan olisi tietysti perua kaikki. Elämä ilman opiskelijoiden yhteisöllisyyttä ei kantaisi pitkään, sillä se on tärkeä tekijä opiskelijaelämässä. Se edistää meidän opiskelijoiden hyvinvointia ja mielenterveyttä, sekä mahdollistaa verkostoitumisen tulevaisuuden kollegoiden kanssa. 

Tietysti on mahdollista järjestää ulkotapahtumia ja pienemmille ihmismäärille suunnattuja tapahtumia, mutta me keskitymme erityisesti hyvän etätapahtuman järjestämiseen. Monet istuvat pitkät päivät kotonaan opiskellen itsenäisesti tai seuraten etäluentoja. Voisi siis olla virkistävää, jos tapahtumassa saisi tehdä jotain muuta kuin istua paikallaan pitkään. Kävelylenkin lomassa voi pitää hauskaa kavereiden tai järjestön kanssa. Laita vain kuulokkeet korviin ja olet valmis etätapahtumaan. Lenkkeilyn lomassa voi pelata vaikka Aliasta, keskustella ajankohtaisista uutisista ja sparrailla hyvästä kesätyöhakemuksesta. Lenkkeilyn lomassa tulee liikuttua, mutta kuulokkeiden avulla lenkistä saa järjestettyä etätapahtuman. Myös etätaukojumpat ja –lajikokeilut voivat olla toimivia etätapahtumia.

Etätapahtumissa voi tehdä hyvin paljon samoja asioita, kuin fyysisesti järjestetyissä tapahtumissa. Olen itse osallistunut etäsitseille (suosittelen yhteislaulun aikaan pitämään mikrofonit mykistettyinä, paitsi laulunjohtajalla), etäbileisiin ja etämaisteluiltoihin. Monet näistä tapahtumista toimivat paremmin, mikäli osallistujia kannustetaan keräämään pari hyvää kaveria koolle ja muodostamaan yhdessä etäyhteyden etätapahtumaan. Sitseillä osallistujat voidaan jakaa pienempiin ryhmiin eri etäyhteyshuoneisiin ”pöytiin”, jolloin saa mahdollisuuden tutustua myös uusiin ihmisiin. Bileet voi järjestää esimerkiksi Habossa ja muistella samalla menneitä nuoruusvuosia. Etämaisteluilloissa osallistujille voidaan antaa ennakkoon lista hankittavista tuotteista, tuotteiden hinta on kuitenkin hyvä huomioida opiskelijoille sopivaksi.

Etätapahtuman ei aina tarvitse olla suljetun linkin takana, vaan sen voi järjestää myös esimerkiksi facebook- tai instagram-livenä. Erilaisia kilpailuita tai tv-ohjelmien kaltaisia tapahtumia voi järjestää helposti live-ominaisuudella. Esimerkiksi Joulupukin Kuumalinja opiskelijoille voisi toimia liven kautta. Putouksessa, Possessa tai muissa haasteita ja pieniä tehtäviä sisältävissä tv-ohjelmissa löytyy ideaa live-tapahtumien tekemiseen.

Opiskelijat pitävät usein pelaamisesta, leffoista ja sarjoista. Netistä löytyy monia eri pelialustoja, joiden avulla voi järjestää etäpeli-iltoja. Leffoja ja sarjoja voi katsella yhdessä näytön jakamisen tai vaikka Netflix-partyn avulla. Myös kasaantuvat haalarimerkit on hyvä ommella nyt haalareihin kiinni yhteisissä etähaalarimerkki-illoissa. Ja musiikkiahan voi arvostella yhdessä etäillen levyraadissa. 

Tässä on esitelty muutamia ideoita ja ajatuksia hyvän etätapahtuman järjestämiseen. Muista, että vain mielikuvitus on rajana ja vinkkejä etätapahtuman järjestämiseen löytyy netistä ja kavereilta kysymällä. 

Me Loimuna haluamme auttaa opiskelijoita ylläpitämään yhteisöllisyyttä. Kannustammekin kaikkia käyttämään luovuutta tapahtumien järjestämisessä. Tulevaisuuden työmarkkinat arvostavat varmasti nyt poikkeustilanteessa osoitettua luovuutta. Anna siis palaa ja järjestä vaikka ystävillesi etätapahtuma joulun alla!

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)