Kunta-alan osapuolet keskustelivat jälleen maanantaina

Kunta-alan työriitojen sovittelu jatkui valtakunnansovittelijan luona maanantaina 14. maaliskuuta.

JUKO ja JAU julkistivat maanantaina myös uuden kunta-alan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, joka alkaa maanantaina 21.3. kello 00.01. Kielto on voimassa seitsemän vuorokautta ja päättyy sunnuntaina 27.3. kello 23.59. Edellinen seitsemän vuorokauden ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyi sunnuntaina 13. maaliskuuta.

Lakkovaroitus neljässä kaupungissa

Viime viikolla JUKO ja JAU (JHL ja Jyty) jättivät kaksi lakkovaroitusta vauhdittamaan kunta-alan sopimusneuvotteluja, jotka Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti 28. helmikuuta. Valtakunnansovittelijan luo työriitojen sovitteluun neuvottelijat siirtyivät 7. maaliskuuta.

Jos kunta-alan osapuolet eivät pääse sopimukseen lakkojen ajankohtia ennen, kaksipäiväinen lakko Rovaniemen ja Jyväskylän kunta-aloilla alkaisi 23. maaliskuuta ja Tampereella ja Kuopiossa 29. maaliskuuta.

Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Työ- ja elinkeinoministeriö voi lisäksi päättää lakon siirtämisestä kahdella viikolla ja virkasuhteisten osalta lakko voi siirtyä tästä vielä viikolla.

JUKO korostaa, että lakot voidaan estää sillä, että kunta-alan sopimukset syntyvät ennen lakon alkua.

Seuraavaksi tiistaina

Seuraava sovittelutapaaminen valtakunnansovittelijan luona on huomenna tiistaina 15. maaliskuuta. Lähetämme mahdollisuuksien mukaan sovittelusta julkista tilannetietoa luottamusmiehille ja liitoille.

Kunta-alan neuvottelupöydässä ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn lisäksi Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT. Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)