Kunta-alan sovittelulautakunta nimetty – ”JUKO hyväksyy vain tasapuolisen palkkaohjelman”

Kunta-alan työriitojen sovitteluun asetettiin sovittelulautakunta perjantaina 8. huhtikuuta. – Lautakunta tuo varmasti lisää painetta sovitteluun. Me JUKOssa voimme hyväksyä vain sellaisen ratkaisun, jossa on palkkaohjelma ja joka kohtelee kaikkia sopimusalojamme tasapuolisesti, sanoo JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren.

Sovittelulautakunnan perustaminen on harvinaista. Siihen päädytään, kun tavallisessa sovittelussa ei ole päästy tuloksiin, mutta asian ratkaiseminen on yhteiskunnan kannalta tärkeää.

JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren arvioi, että lautakunta tuo nyt varmasti lisää painetta kunta-alan työriitojen sovitteluun.

– Pakkosovintoa ei meillä Suomessa kuitenkaan ole. Sopimukseen pääseminen edellyttää sitä, että kolme pääsopijajärjestöä ja KT hyväksyvät lautakunnan esityksen.

– Me JUKOssa voimme hyväksyä vain sellaisen ratkaisun, jossa on palkkaohjelma ja joka kohtelee kaikkia sopimusalojamme tasapuolisesti, Löfgren korostaa.

Puheenjohtajaksi alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala esitti sovittelulautakunnan asettamista kunta-alan työriitojen ratkaisemiseksi torstaina. Tänään perjantaina työministeri Tuula Haatainen teki asiasta päätöksen ja ministeriö julkisti lautakunnan kokoonpanon.

Sovittelulautakunnan puheenjohtajaksi Haatainen määräsi työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteerin Elina Pylkkäsen ja varapuheenjohtajaksi työelämäprofessori Martti Hetemäen.

Elina Pylkkänen on koulutukseltaan taloustieteen tohtori, ja hän on toiminut työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteerinä vuoden 2021 huhtikuusta alkaen. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajana sekä finanssineuvoksena valtiovarainministeriössä.

Sovittelulautakunnan varapuheenjohtaja Martti Hetemäki on valtiotieteiden tohtori. Hän on toiminut työelämäprofessorina Helsinki Graduate School of Economicsissa vuodesta 2020 alkaen, ja professuuri sijoittuu puoliksi Helsingin yliopistoon ja Aalto-yliopistoon. Tätä ennen Hetemäki oli kansliapäällikkönä valtiovarainministeriössä, josta hän jäi eläkkeelle.

Sovittelulautakunnan muut jäsenet ovat budjettineuvos Tanja Rantanen, oikeustieteen kandidaatti Jukka Kauppala, oikeustieteen kandidaatti Leila Kostiainen, eläkkeellä oleva johtava neuvottelupäällikkö Jouko Launonen, varatuomari Jouni Ekuri, valtiotieteiden maisteri Tapani Tölli sekä kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Pohjautuu lakiin työriitojen sovittelusta

Valtakunnansovittelijasta ja sovittelulautakunnasta määrää laki työriitojen sovittelusta, ja sovittelulautakunnan asettamisesta ja sen avustamisesta säädetään valtioneuvoston asetuksella. Sovittelulautakunta voidaan asettaa määrättyä sovittelutehtävää varten. Esityksen siitä voi työ- ja elinkeinoministeriölle tehdä valtakunnansovittelija tai muu työriitaa hoitava sovittelija.

Työ- ja elinkeinoministeriö määrää sovittelulautakunnan puheenjohtajan ja muut jäsenet. Tarvittaessa valtakunnansovittelijan on edelleen annettava sovittelulautakunnalle apua sovittelutehtävän hoitamisessa, ja varmasti hänellä on tälläkin kertaa keskeinen rooli lautakunnan työskentelyssä.

Sovittelulautakunta on nyt määrätty sovittelemaan kunta-alan pääsopijajärjestöjen välistä työriitaa. Mukana neuvotteluissa ovat jo tammikuusta lähtien olleet Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE (Super ja Tehy) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Lautakunta muutaman kerran vuosikymmenissä

Sovittelulautakunta on asetettu aiemmin vuonna 2007 ratkaisemaan työriitaa Tehyn ja kunnallisen työmarkkinalaitoksen välillä sekä vuonna 2001 lähes viisi kuukautta kestäneen lääkärilakon takia.

Elintarviketeollisuuden työkiistassa sovittelulautakunta otettiin avuksi 1990-luvulla ja Metalliliiton lakossa 1970-luvulla.

Lähteet: tem.fi, finlex.fi, eduskunta.fi, helsinki.fi, yle.fi

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)