Kun reissujalkaa vipattaa, Turvan vakuutus on turvanasi

Kesä käsillä ja kauan odotettu, haaveiden ulkomaanmatka tiedossa? Reissaaminen on usein merkittävä rahallinen satsaus jo ilman yllättäviä kuluja, eikä matkaan kannata lähteä ilman matkustajavakuutusta. Jos ulkomaanmatkalla sairastuu tai joutuu tapaturmaan, kustannukset saattavat muutoin olla kovat.

Kalliiksi voi ilman vakuutusta tulla jo ihan tavanomainen, lääkärikäyntiä vaativa vatsatauti, saati vakavammat sairastumiset.

”Ajankohtainen esimerkki on tapaus, jossa matkailija sairastui Turkissa koronaan. Ambulanssilento Suomeen yhteiskuljetuksella maksoi 15 700 euroa. Kela tai valtio eivät tätä korvaa. Sairaala- ja tehohoidon hinnat eivät vielä edes ole mukana summassa”, kuvaa vakuutusyhtiö Turvan korvausasiantuntija Tiina Koivuniemi.

Hurja tilanne oli myös matkailijan sydänkohtaus Kanariansaarilla.

”Kahden viikon sairaalahoito maksoi 41 000 euroa. Tästä oli mahdollista saada korvausta eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, eli saada hoito julkisessa hoitolaitoksessa samaan hintaan kuin paikalliset asukkaat. Lisäksi lento sairaanhoitajasaattajan kanssa Suomeen maksoi noin 6000 euroa, mistä Kela ei maksa korvausta,” Koivuniemi jatkaa.

Onneksi näillä reissaajilla olivat vakuutukset kunnossa. Sairastuminen on itsessään jo tarpeeksi ikävää ilman siitä seuraavaa jättilaskua. Matkavakuutuksen ohelle on hyvä hankkia myös eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta ennen matkaa.

 

Olenko minä vakuutettu?

Loimun jäsenenä sinun ei tarvitse huolehtia matkustajavakuutuksesta itse. Liitto on ottanut jäsenilleen vakuutusyhtiö Turvasta jäsenvakuutuksen, joka sisältää matkustajavakuutuksen vapaa-ajan reissuille Suomessa ja ulkomailla.

Vakuutettuina ovat liiton alle 68-vuotiaat varsinaiset jäsenet, myös opiskelijajäsenet sekä mukana matkustavat alle 20-vuotiaat lapset. Vakuutus on voimassa sen vuoden loppuun, jonka aikana jää pysyvälle eläkkeelle, kuitenkin enintään sen vuoden loppuun, jonka aikana täyttää 68 vuotta. 

Vakuutus on voimassa enintään 45 vrk matkan alkamisesta. Ylimeneville matkapäiville kannattaa ottaa Turvasta määräaikainen matkustajavakuutus. Käy myös läpi, onko vakuutusehdoissa poisrajatuissa urheilulajeissa jotain, mitä itse harrastat, ja hanki tarvittaessa lisävakuutus urheilua varten.

Muistilista matkaanlähtijälle

  • Lataa puhelimeesi TaskuTurva-sovellus, josta löydät matkavakuutuskorttisi sekä luotettavan lääkärin yhteystiedot ulkomaan reissuilla. TaskuTurvan kautta saat myös tarvittaessa yhteyden SOS matkahätäpalveluun.
  • Myös liiton mobiilijäsenkortti toimii matkavakuutuskorttinasi.
  • Voit tallentaa ja tulostaa matkavakuutustodistuksen myös Turvan verkkopalvelusta.
  • Hanki lisäksi ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta.
  • Jos jotain sattuu, ja lääkäriasema ei tunnista liiton matkavakuutuskorttia, ota yhteys SOS-matkahätäpalveluun. SOS voi myöntää maksusitoumuksen hoitokuluihin.

Jos joudut itse maksamaan hoitokulut, säilytä kuitit ja toimita ne pyydettäessä Turvaan. Hae korvausta sähköisestä korvauspalvelusta osoitteessa turva.fi/loimu.

 

Mitä vakuutuksesta korvataan?

Vakuutus korvaa matkan aikana alkaneen äkillisen sairauden tai sattuneen tapaturman hoitokuluja. Näitä ovat esimerkiksi lääkärinpalkkiot, tutkimuskulut, sairaalahoito ja lääkärin määräämät lääkkeet. Jos sairautesi on alkanut jo ennen matkaa, tällaisessa tilanteessa korvataan vain sairauden pahenemiseen liittyvä ensiapuhoito matkakohteessa. Vakuutuksesta korvataan myös matkan peruuntumisen tai keskeytymisen kuluja sekä matkalta myöhästymisestä aiheutuvia kuluja vakuutusehdoissa mainituissa tilanteissa.

Kannattaa myös tarkistaa, sisältyykö matkatavaravakuutus kotivakuutukseesi, vai olisiko matkatavaroille hyvä hankkia lisäturvaa.

Apua tarvitsevia matkaajia auttaa SOS

SOS International on pohjoismaisten vakuutusyhtiöiden omistama, kansainvälinen matkahätäpalveluyhtiö, josta voit saada apua, jos sairastut ja tarvitset lääkäriä tai sairaalahoitoa. SOSissa on ympärivuorokautinen päivystys suomeksi.

SOSin matkahätäpalvelu auttaa erityisesti vakavissa sairaus- tai tapaturmatapauksissa, tai jos kaipaat apua hoidon saamiseksi. Heidän asiantuntijansa selvittävät tapaustasi ja pyytävät tarvittaessa avuksi SOSin yhteyslääkärin. SOS voi keskustella hoitavan lääkärin kanssa ja välittää hoitosi kannalta tärkeät tiedot hoitolaitokselle. SOS pystyy järjestämään myös uuden kotiinpaluumatkan ja tarvittaessa majoituksen matkakohteessa. Tilanteessa, jossa hoitolaitos ei hyväksy matkavakuutuskorttiasi eikä suostu lähettämään laskua Turvaan, voit pyytää hoitolaitosta soittamaan SOSiin.

Missä voin tutustua lisää?

Löydät jäsenvakuutuksen vakuutusehdot ja korvauksenhakuohjeet osoitteesta turva.fi/loimu. Tutustu vakuutusehtoihin ja vakuutuksessa oleviin rajoituksiin jo ennen matkalle lähtöä. Lisätietoja saat myös Turvan toimipaikoista tai asiakaspalvelunumerosta 01019 5110. Mukavaa matkaa ja hauskoja seikkailuja, minne menetkin!

Teksti: Turva /Auli Tuomi

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)