Elokuun alku toi mukanaan uudet perhevapaat

Perhevapaat uudistuivat 1. päivä elokuuta, kun vanhempainvapaapäivien määrä kasvoi ja vapaiden käytöstä tuli joustavampaa.

Perhevapaat uudistuivat 1. päivä elokuuta, kun vanhempainvapaapäivien määrä kasvoi ja vapaiden käytöstä tuli joustavampaa.

Uudet vanhempainvapaat koskevat pääsääntöisesti lapsia, joiden laskettu syntymäaika on 4.9.2022 tai sen jälkeen. Uudistuksen tavoitteena on lisätä työelämän ja vanhempien tasa-arvoa sekä huomioida nykyistä paremmin erilaiset perhemuodot.

Työntekijän oikeus perhevapaisiin perustuu työsopimuslakiin. Saman lain mukaan työnantajalla ei ole kuitenkaan velvollisuutta maksaa perhevapaiden ajalta palkkaa. Julkisella sektorilla ja yliopistoissa perhevapaauudistus on saatu neuvoteltua työ- ja virkaehtosopimuksiin, yksityisellä sektorilla työ on vielä pahasti kesken. Lue lisää JUKOn ja YTN:n sivuilta. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)