Loimun urapalvelut Iltalehdessä ja Helsingin Sanomissa: palkattomia rekrytointikoulutuksia ei saa käyttää työlainsäädännön kiertämiseen

Loimun urapalvelut on kommentoinut lyhyen ajan sisällä kahdelle eri medialle työpaikkailmoitusta, jossa yritys haki työtöntä tohtoria ilmaiseksi tehtävään, jonka palkkataso olisi normaalisti 5 000 euroa.

Työpaikkailmoitus kiinnitti ensin Iltalehden toimituksen huomion. Loimu ry:n urapalvelupäällikkö Suvi Liikkasen mielestä ilmoitus on hyvä esimerkki erittäin pitkälle korkeakoulutettujen osaamisen arvostuksen puutteesta. Liikkanen kommentoi Iltalehdessä muun muassa, että Loimun tilastojen mukaan solubiologien työttömyys on hyvin pientä.

– …enkä esimerkiksi löytänyt yhtään tohtoritason solubiologia, joka olisi työtön, mainitsee Liikkanen.

Lue koko juttu Iltalehden verkkolehdessä 18.8.2022.

Sama työpaikkailmoitus kiinnitti myös Helsingin Sanomien toimituksen huomion. Aiheesta artikkeli ilmestyi 30.8. Helsingin Sanomien verkkolehdessä: Yritys haki työtöntä tohtoria ilmaiseksi tehtävään, jonka palkka olisi normaalisti 5 000 euroa.

– Tohtoritutkinnon suorittaneiden solubiologien työttömyys on lähellä nollaa, joten työllistymiskoulutuksen hyödyntäminen haettuun tehtävään herätti meidän epäilyksemme yrityksen tarkoitusperistä. Palkattomia rekrytointikoulutuksia ei saa käyttää työlainsäädännön kiertämiseen, sanoo Liikkanen.

Lisäksi lehden artikkelissa nostetaan esille pitkälle koulutettujen osaaminen. Tohtoritason tutkinnon suorittaneiden osaaminen riittää yritysmaailmaan, sen sijaan rekrytoinnissa haasteita saattaa tulla yritysmaailman kokemuksen puutteesta.

– Suomessa vuosittain valmistuvasta noin 1 500 tohtorista merkittävä osa on tarkoitettu työllistymään yrityksiin ja julkiselle sektorille. Tohtorikoulutuksen tulee huolehtia heidän työllistymisensä kitkattomuudesta, mainitsee Liikkanen.

Lisätietoa:

  • Urapalvelut

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)