Yliopistojen tes-neuvottelut eivät edenneet perjantaina

Yliopistoissa työskentelevien palkkaneuvottelut eivät edenneet perjantaina 10. helmikuuta. Sovittuna ei ole uusia neuvotteluaikoja.

Neuvottelut 34 000 yliopistolaisen tämän vuoden palkankorotuksista alkoivat 17. tammikuuta. Edellisen kerran osapuolet tapasivat 6. helmikuuta.

Akavalaisia palkansaajia edustava Julkisalan korkeakoulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on toistuvasti painottanut, että se tavoittelee ostovoimaa parantavia palkankorotuksia eli prosentuaalista yleiskorotusta.

Nyt käytävät neuvottelut ovat osa viime vuoden huhtikuussa solmittua kaksivuotista työehtosopimusta, jossa on sovittu, että vuoden 2023 palkankorotuksista neuvotellaan tammikuun loppuun mennessä.

Yliopistosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto) ja JUKOn neuvottelupäällikkö Katja Aho edellyttävät, että työnantaja suhtautuu palkankorotusneuvotteluihin vakavasti.

Jos palkoista ei saavuteta neuvottelutulosta 17. helmikuuta mennessä, kaksivuotinen työehtosopimus on mahdollista irtisanoa päättymään maaliskuun loppuun.

Tällöin kaikkien yliopistojen henkilöstöt siirtyisivät sopimuksettomaan tilaan 1. huhtikuuta. Sopimuksettomassa tilassa noudatetaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä, mutta työrauhavelvoite ei ole voimassa, joten myös järjestölliset toimet ovat mahdollisia. Järjestöllisillä toimilla tarkoitetaan muun muassa mielenilmauksia ja lakkoja.

JUKOn edustamien akavalaisten liittojen jäsenet työskentelevät yliopistoissa muun muassa tutkimuksen, opetuksen ja hallinnon sekä johdon tehtävissä.

Yliopistojen yleisestä työehtosopimuksesta ja harjoittelukouluja koskevista määräyksistä neuvottelevat palkansaajia edustavat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Ammattiliitto Pro ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä työnantajaa edustava Sivistystyönantajat Sivista.

lisätietoja:

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)