Metsäbiotaloudessa neuvottelutulos, kahdessa metsäpöydässä neuvotteluja jatketaan

Perjantaina 10.3.2023 Loimu neuvotteli työehtosopimuksesta kolmessa eri metsäalan tes-pöydässä. Kahdessa pöydässä neuvotteluja joudutaan jatkamaan, mutta perjantai-iltana saavutettiin neuvottelutulos Metsäbiotalouden asiantuntijoiden työehtosopimuksessa.

Metsäbiotalouden asiantuntijoiden työehtosopimus on ollut käytössä Tapio-konsernissa, mutta uuteen työehtosopimukseen mukaan liittyvät Suomen Metsäyhdistys ja Suomen Metsäsertifiointi eli PEFC Suomi. Huhtikuussa on luvassa uusi organisaatio mukaan työehtosopimukseen, mutta siitä tiedotetaan erikseen.

Työmarkkinapelisääntöjen mukaisesti uuden työehtosopimuksen sisällöstä kerrotaan vasta sen jälkeen, kun kaikki neuvotteluosapuolet, ml. Loimun hallitus, ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen.

Metsäkeskuksessa lähestytään ratkaisua

Suomen metsäkeskuksen sopimusneuvottelut jatkuivat perjantaiaamuna 10.3. Neuvotteluissa kipeimpinä pulmina ovat olleet ei-synnyttäneen vanhemman (aikaisemmin lakitekstissä puhuttiin isästä) palkallisen perhevapaan pituus ja sen arvioidut kustannusvaikutukset kokonaisratkaisuun.

Neuvottelut jatkuvat kuitenkin hyvässä hengessä, ja seuraava neuvottelu on perjantaina 17.3.

Metsähallitusta koskevat neuvottelut jatkuvat

Metsähallituksen talokohtaisen työehtosopimuksen neuvottelut alkoivat 27.2. ja myös ne jatkuivat perjantaina 10.3.

Osapuolet ovat esittäneet Metsähallituksessa neuvottelutavoitteensa, ja seuraava neuvottelu on vasta maanantaina 20.3.2023. Metsähallituksen sopimus on Paltan erityisalojen työehtosopimuksen (EPA) alla ja ratkaisua Metsähallituksessa ei voida tehdä ennen kuin EPA-neuvottelut ovat valmiit.

Työnantajaliitto Paltan kanssa EPA-pöydässä palkankorotukset ja perhevapaaratkaisu ovat osoittautuneet vaikeiksi, koska sopimuksen alla olevissa taloissa työnantajanäkemykset eroavat voimakkaasti. EPA-neuvottelut jatkuvat viikolla 11.

Lisätietoja:

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)