Mikko Salo: Työelämää kehitettävä sopimalla, ei jyräämällä

Akavan johto tapasi perjantaina 13.10. pääministeri Petteri Orpon. Tapaamisessa tuotiin esille Akavan ratkaisuehdotukset hallituksen työelämä- ja työmarkkinauudistuksiin. Akava on tarjonnut hallitukselle vastakkainasettelun sijaan neuvottelua, jotta muutoksissa otettaisiin huomioon myös työntekijät, eikä pelkästään työnantajien etu.

Akavan varapuheenjohtaja, Loimun toiminnanjohtaja Mikko Salo (kuvassa vasemmalla) nosti tapaamisessa esille suomalaisen sopimisen järjestelmän kokonaisuuden kehittämisen.

– Sopimisjärjestelmän rapauttamisen sijaan olisi pohdittava, mitkä ovat työtaistelujen takana olevat syyt ja miten voimme ennalta ehkäistä työtaisteluun ajautumista, Mikko Salo sanoo. – Työriitojen sovittelujärjestelmää pitää uudistaa ja valtakunnansovittelijan toimivaltaa laajentaa sekä vahvistaa sovittelun resursseja.

Petteri Orpon hallitus on esittänyt, että jatkossa ns. vientivetoinen malli, jossa vientialojen palkankorotukset määrittäisivät katon kaikkien muidenkin toimialojen palkkakehitykselle, tulisi lakisääteiseksi. Valtakunnansovittelija ei saisi esittää yleistä palkankorotustasoa korkeampaa sovintoehdotusta työriitaan.

– Palkkamallista ei pidä säätää lailla, jossa vientialojen palkkaratkaisu rajoittaisi muiden alojen tarpeiden huomioimista sekä muista työehdoista neuvottelemista. Muilla aloilla ja julkisella sektorilla on voitava neuvotella esimerkiksi palkkatasa-arvon edistämisestä ja palkkakuoppien korjaamisesta alojen omista lähtökohdista, sanoo Mikko Salo.

Akava suhtautuu torjuvasti moniin hallituksen työelämälinjauksiin, lakisääteisen vientivetoisen palkkamallin lisäksi mm. työttömyysturvan heikentämiseen, määräaikaisuuden ehtojen höllentämiseen, aikuiskoulutustuen poistamiseen, lakko-oikeuden rajoittamiseen sekä paikallisen sopimisen lisäämiseen siten kuin hallitus esittää. Akava haluaa neuvotella muutoksista ja on esittänyt näihin muutoksiin omat ratkaisunsa. Lue Akavan ratkaisuehdotukset tästä.

Akava liittoineen esitti pääministerille ratkaisuvaihtoehtoja – työmarkkinakriisi on vältettävissä

Entä jos neuvotteluihin ei päästä?

Akavan ensisijainen tavoite on pyrkiä yhdessä Suomen hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa neuvottelemalla löytämään palkansaajien kannalta tasapainoisempia ratkaisuja työelämän uudistusten kokonaisuuteen.

Samalla kuitenkin Akavassa ja sen jäsenliitoissa varaudutaan nostamalla järjestövalmiutta, jos hallitus on haluton keskustelemaan työelämäuudistuksista. Loimu on alustavasti selvittänyt jäseniltään valmiutta ja halua toimiin yhdessä Akavan ja akavalaisten liittojen kanssa. Selvityksen perusteella loimulaiset ovat tarvittaessa valmiita toimiin.

Webinaari 24.10.2023: Hallitus heikentää työntekijän asemaa – Mitä Loimu tekee?

Miltä Suomen hallituksen politiikka loimulaisin silmin vaikuttaa? Webinaarissa käydään läpi Suomen hallituksen hallitusohjelman loimulaisiin vaikuttavia kohtia ja kerrotaan, mitä Loimu tekee vaikuttaakseen maan politiikkaan. Aikaa on myös kysymyksille ja keskustelulle. Tilaisuuden vetäjänä toimii Loimun yhteiskuntasuhdepäällikkö Aaro Riitakorpi, mukana linjoilla ovat myös toiminnanjohtaja Mikko Salo ja neuvottelupäällikkö Jukka Sippola.

Lue lisää ja ilmoittaudu webinaariin!

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)