Loimu huolissaan: Hallitusohjelmassa hyviä metsäkirjauksia, mutta ne voivat jäädä toteutumatta rahanpuutteen takia

Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu on tyytyväinen Orpon hallituksen metsiä ja metsäalaa koskeviin kirjauksiin. Ohjelmansa mukaan hallitus pyrkii kehittämään kestävää ja ennustettavaa metsäpolitiikkaa, joka edistää kasvua ja hyvinvointia koko Suomessa. Hallitus myös ilmoittaa haluavansa varmistaa, että metsien käyttö perustuu kestävään metsänhoitoon, mikä vahvistaa hiilinieluja pitkäjänteisesti.

Myönteisistä kirjauksista huolimatta näyttää siltä, että hallitusohjelman metsäkirjaukset ovat vaarassa jäädä toteutumatta rahoitusleikkausten takia.

– Hallitusohjelmassa lukee, että vastikään hyväksytty Kansallinen metsästrategia toteutetaan kokonaan, mutta nyt ei siltä näytä, mikäli budjettileikkaukset toteutuvat, sanoo Loimun neuvottelupäällikkö Jukka Sippola.

Metsänomistajien neuvonnasta ja metsälain valvonnasta vastaavan Suomen metsäkeskuksen työ liittyy kiinteästi maamme huoltovarmuuteen. Siitä huolimatta metsäkeskus on joutunut rahoituksen puutteen takia aloittamaan muutosneuvottelut. 80 vakinaista työpaikkaa on uhattuina 540:stä sekä kaikki määräaikaiset työsuhteet. Mahdolliset työsuhteen ehtojen muutokset koskevat koko henkilöstöä. Lisäksi metsäkeskus harkitsee myös koko henkilöstön lomautuksia.

Metsähallituksessa muutosneuvottelut koskevat 460 vakituista työntekijää Luontopalveluissa ja konsernitoiminnoissa. Ne voivat johtaa 60 vakituisen sekä kaikkien määräaikaisten työsuhteiden päättymiseen. Lisäksi enintään 121 henkilön palvelussuhteen ehdoissa voidaan toteuttaa olennaisia muutoksia − ja mikäli henkilö ei suostu muutoksiin, Metsähallitus ilmoittaa saattavansa silloinkin käyttää irtisanomista.

Pelko on myös suuri, että Luonnonvarakeskus joutunee vähentämään tutkijoita, kun toisella kädellä annetaan ja toisella otetaan rahoitusta. Hallitusohjelmankin edellyttämän ulkoisen rahoituksen hankkimisen tarvitsemassa vastinrahoituksessa on puutteita.

– Budjettileikkaukset, jotka johtaisivat osaavan henkilöstön irtisanomisiin, on peruttava, jotta hallitusohjelman metsäkirjaukset toteutuvat, Sippola tähdentää.

Sippola puhui 25.10. Tampereella Hämeen Metsänhoitajien järjestämässä metsäseminaarissa. Noin 17 000 jäsenen Loimu ry edustaa mm. biotalous- ja luonnonvara-alojen akateemisia ammattilaisia.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)