Ilman miehiä tasa-arvotyö jää torsoksi 

Tasa-arvotyötä tekevät niin ammattiliitoissa kuin muuallakin yleensä naiset. Vasta kun miehet saadaan mukaan, voidaan sanoa kaikkien olevan sitoutuneita, ja muutos voi todella alkaa. Tämä on huomattu SASKin ja Loimun tukemassa hankkeessa Indonesiassa, josta voisi olla oppia otettavaksi vaikkapa Suomeenkin.

Ammattiliittojen tehtävä on puolustaa tasapuolisesti kaikkien oikeuksia sukupuoleen, ikään ja muihin ominaisuuksiin katsomatta. Liitoissa onkin halki vuosikymmenten tehty työtä tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen työelämän eteen.  

Monesti etenkin tasa-arvotyö on kuitenkin jäänyt liikaa naisten harteille.  

Yhä useammat organisaatiot ovat havahtuneet huomaamaan, että ”tangoon tarvitaan kaksi”. Työelämän muuttaminen tasa-arvoiseksi ei ole mahdollista ilman kaikkien osallistumista.  

Ilman miesten aktiivisuutta tasa-arvon edistämisessä ei voida odottaa kestäviä muutoksia. Myös miehiä tarvitaan tasa-arvon airuiksi, koska epätasa-arvoiset tilanteet kumpuavat rakenteellisesta eriarvoisuudesta ja valtahierarkioista. Tasa-arvo on siis kaikkien asia – tai ainakin sen pitäisi olla. 

Tämä on oivallettu myös maailman suurimmassa muslimimaassa Indonesiassa ja sen miesvaltaisella metsä-, puu ja rakennusalalla. Loimu tukee Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin kautta indonesialaisen SERBUK-liiton tasa-arvotyötä sekä muuta toimintaa työelämän ihmisoikeuksien toteutumiseksi.  

Muutos saa alkunsa oivalluksesta 

SERBUKin vain miehille suunnattu tasa-arvokoulutus on yksi viime aikojen ilahduttavista esimerkeistä maailmalla.  

Liitto on järjestänyt kahden viime vuoden aikana neljä sukupuolisensitiivisyyskoulutusta, joihin on osallistunut toistasataa miestä eri yrityksistä ja maakunnista. Tavoitteena on ollut lisätä osallistujien tietämystä sekä kannustaa heitä puhumaan tasa-arvoasioista liiton tapahtumissa ja työkavereiden juttutuokioissa. Asioiden muuttaminen lähtee oivalluksista. 

Miehet ovat ottaneet uudet ajatukset vastaan enimmäkseen suurella mielenkiinnolla, vaikka aihetta pidetään hankalana Indonesian hyvin patriarkaalisessa yhteiskunnassa. Liitto arvottaa tämän uudenlaisen toiminnan jopa yhdeksi merkittävimmistä muutoksista, jota suomalaisten tuella on saatu aikaan. 

Arvostus osoittaa, että ajattelu ja asenteet todella ovat muuttumassa, vaikkakin pienin askelin. Työpaikoilla avain muutokseen on ehdottomasti ammattiliitto, jossa kaikki tietävät, miten edistää tasa-arvoa. 

Tasa-arvon vauhdittaminen on tärkeä osa kaikkea SASKin ja Loimun tukemaa työtä maailmalla. Mitä kaikkea se pitää sisällään? Lue lisää SASKin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöstä. 

Tarja Valtonen 

Kirjoittaja on Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija.   

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK on Suomen ainoa työelämän ihmisoikeusjärjestö. SASKin tavoitteena on, ettei kukaan joutuisi syrjityksi, sillä olemme kaikki saman arvoisia. Loimu on SASKin jäsenjärjestö, ja yksi Loimun edeltäjäliitoista oli SASKin perustajajäsen.  

Kuvat: SASK 

Loimun ja SASKin tukeman indonesialaisen SERBUK-liiton jäsenet osallistuivat tasa-arvomielenosoitukseen viime vuonna miesvoittoisella joukolla. 

Vuonna 2022 SERBUK-liittolaiset kampanjoivat naistenpäivänä työelämän väkivaltaa ja häirintää vastaan. Tempauksella edistettiin ILOn yleissopimuksen C190-ratifioinia Indonesisassa. 

SERBUK-liitto on kunnostautunut järjestämällä vain miehille suunnattua tasa-arvokoulutusta SASKin ja Loimun tuella. Koulutus on saanut kiinnostuneen vastaanoton. Kuvassa vasemmalla Sumarno ja vieressä M. Husain Maulana. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)