Kiinnostaako vapaaehtoistoiminta työelämän ihmisoikeuksien parissa?

Hae mukaan SASK-lähettilääksi mukavaan porukkaan! Lähettilästoiminta on vapaamuotoista – pääset osallistumaan ja vaikuttamaan juuri sinulle sopivalla tavalla.

SASK-lähettiläät Elisa Penders ja Iida Viljanen keskustelivat Hämeenlinnassa järjestetyillä Solidaarisuuspäivillä 2024.

SASK-lähettiläät Elisa Penders ja Iida Viljanen keskustelivat Hämeenlinnassa järjestetyillä Solidaarisuuspäivillä helmikuussa. Viljanen oli tapahtumassa vapaaehtoistyöntekijänä. Kuva: Marko Heinonen

Vuoden 2024 lähettiläskoulutus järjestetään lähikoulutuksena Helsingissä 21.–22. syyskuuta. Se pitää sisällään ennakkotehtävän ja viikonlopun mittaisen koulutuksen.

Lähettiläiden tehtävä on tehdä SASKin tekemä ihmisoikeustyö maailmalla tunnetuksi Suomen päässä ja osallistua vaikuttamistyöhön globaalien työelämän ihmisoikeuksien puolesta. He voivat esimerkiksi edustaa SASKia erilaisissa tapahtumissa, pitää teemoja esillä sosiaalisessa mediassa sekä järjestää itsekin tapahtumia omilla kotipaikkakunnillaan.

Kenelle?

Koulutus on suunnattu kaikille työelämän ihmisoikeuksista kiinnostuneille. Tavoite on lisätä tietoutta globaaleista työelämäkysymyksistä, SASKin ja sen kumppaneiden työstä maailmalla sekä tavoista vaikuttaa työntekijöiden oloihin. Aiempaa osaamista tai tietoutta aiheesta ei tarvita.

Osallistujista tulee SASKin vapaaehtoistoimijoita eli SASK-lähettiläitä. He voivat toimia ihmisarvoisen työn äänitorvina omissa verkostoissaan ja tapahtumissa sekä osallistua SASKin jatkokoulutuksiin ja hakea mukaan opintomatkalle.

Vetäjinä toimivat SASKin asiantuntijat ja mahdollisesti vierailevat puhujat kotimaasta ja SASKin hankemaista. Koulutuksen kieli on pääsääntöisesti suomi.

Koulutus on osallistujalle maksuton, ja siitä saa todistuksen. Se sisältää ohjelman, ruokailut sekä tarvittaessa majoituksen kahden hengen huoneessa ja yli 15 euron matkakulut julkisten kulkuvälineiden taksojen mukaisesti.

Paikka

Koulutus järjestetään Helsingissä. Tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Ohjelma

Lauantai 21.9.

9.30 Koulutuksen ohjelma ja käytännöt, tutustumista ja ennakkotehtävän purku

10.30 Mitä SASK tekee ja miksi kansainvälistä solidaarisuutta tarvitaan?

12.00 Lounas

13.00  Kansainvälisen työjärjestön ILOn määrittelemät työelämän perusoikeudet

14.15 Kahvitauko

14.45 Ilmasto-oikeudenmukaisuus työelämässä

16.30 Päivän yhteenveto ja loppukeskustelu

17.00 Lopetus ja vapaata aikaa

18.00 Illallinen

Sunnuntai 22.9.

9.00 Kokemuksia SASKin lähettilästoiminnasta ja/tai opintomatkoilta

10.15 Sukellus SASKin teemoihin (luento ja pienryhmätyöskentely)

12.15 Tauko

12.30 Mitä koulutuksen jälkeen? Vapaaehtoistoiminta SASKissa

13.30 Koulutuksen lopetussanat ja siirtyminen yhteiselle lounaalle

Ohjelma täydentyy vielä. SASK pidättää oikeuden muutoksiin.


Näin haet mukaan

Toivomme, että koulutukseen hakee joukko eri ikäisiä, eri taustaisia sekä eri sukupuolta edustavia ihmisiä. Valinnoissa painotetaan moninaisuutta. Jokaisen apua tarvitaan maailman työntekijöiden oikeuksien parantamisessa. Hae rohkeasti mukaan SASKin verkkosivuilla.

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK on Suomen ainoa työelämän ihmisoikeusjärjestö. SASKin tavoitteena on, ettei kukaan joutuisi syrjityksi, sillä olemme kaikki saman arvoisia. Loimu on SASKin jäsenjärjestö, ja yksi Loimun edeltäjäliitoista oli SASKin perustajajäseniä.

SASK-lähettiläät Vanessa Westerlund, Uula Neitola ja Katri Korhonen istuvat portailla.

SASK-lähettiläät Vanessa Westerlund, Uula Neitola ja Katri Korhonen olivat mukana vuoden 2022 kampanjassa, jossa nostettiin tietoisuuteen työntekijöiden karu kohtelu jalkapallon MM-kisoissa Qatarissa. SASK vaikutti heidän tilanteensa parantamiseksi monin keinoin. Kuva: Laura Karlin

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)