HUSin uskomaton vuosi 2017

Muutama vuosi sitten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tapahtuneet häiriötilanteet kuvaavat hyvin, mihin kaikkeen suuren terveydenhuollon organisaation pitää varautua.

Vuosi alkoi Helsingin Energian kaukolämmön ongelmilla, jotka pakottivat jo pohtimaan tiettyjen Meilahden sairaala-alueen rakennusten evakuointia. Tammikuussa sairaalan alueella myös paloi höyryntuotannosta vastaavan voimakeskuksen katto, jota sammutettiin päiväkausia.

Porvoon sairaalan vesihuolto jouduttiin hoitamaan tankkiautoilla kaupungin vesijohtoveden keittokehotuksen vuoksi ja Kätilöopiston homeongelmien takia maan suurin synnytyssairaala jouduttiin evakuoimaan uusiin tiloihin.

Helmikuussa liukkaus taas täytti nopeasti päivystyspoliklinikat, mikä tuli yllätyksenä ja heikensi suuronnettomuusvalmiutta. Tapaus johti hälytysjärjestelmän kehittämiseen Ilmatieteen laitoksen kanssa. Isoja yksittäisiä tapahtumia olivat myös Turun puukotus, josta ei ensin voitu tietää, olisiko se osa jotain isompaa iskujen sarjaa, sekä Raaseporin tasoristeysonnettomuus, josta annettiin suuronnettomuushälytys.

Kyberpuolella brittisairaaloiden tietojärjestelmiä sotkenut WannaCry-virus edellytti erityisvalmiutta, vaikka se ei lopulta HUSin järjestelmiin merkittävästi vaikuttanut. Oriolan tietojärjestelmäpäivityksen epäonnistuminen sen sijaan aiheutti lääkehuollolle suuria ongelmia kaikkialla maassa ja myös HUSin piirissä.

Heinäkuussa salama iski Meilahden sairaala-alueelle sähköä syöttävään 110 kilovoltin voimalinjaan, jonka aiheuttamaan sähkökatkokseen laitoksen automaattiset varajärjestelmät pystyivät vastaamaan. Marraskuussa kuitenkin koko sairaanhoitopiirin tietoliikenne- ja potilastietojärjestelmä menivät polvilleen lähes vuorokaudeksi yhden verkkokytkinlaitteen vikaantumisen takia. Sen ei pitänyt olla edes mahdollista.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)