Numero 1/2021

Lehden etusivulle
15.2.2021 Nyt

Varjoja aurinkoenergiassa

Aurinkoenergiaa pidetään yleisesti hyvänä asiana ja sitä se pääosin onkin, kertoo Kati Miettunen.

15.2.2021 Työelämä

Lisää harkintaa kilpailukieltoon

Pelkkä pyrkimys rajoittaa kilpailua ei ole työnantajalta hyväksyttävä syy kilpailukieltosopimukselle. Eduskuntakäsittelyyn menossa oleva lakiuudistus on omiaan vähentämään näiden sopimusten laajalle levinnyttä käyttöä.

15.2.2021 Nyt

Pääkirjoitus: Muuttuuko talon tapa?

Työsopimuksen tekeminen on työntekijän näkökulmasta katsottuna useimmiten varsin ota tai jätä -henkinen tilanne, jossa työnantaja toteaa kilpailukieltokirjauksen olevan vakiintunut käytäntö.

15.2.2021 Nyt

Mikä työnteossa muuttuu?

Koronapandemia toi äkillisen muutoksen työtapoihin. Työyhteisön dynamiikan muuttuminen on haastanut suomalaisia huomattavasti enemmän kuin uuden teknologian omaksuminen.

12.2.2021 Nyt

Herkät kubitit

Kurkista kvanttitietokoneen sisuskaluihin - katso video jutun lopusta!

Sairaalat varautuvat uhkiin

Sairaaloissa työskentelee joukko varautumisen ja jatkuvuussuunnittelun ammattilaisia, jotka keskittyvät järjestelmien turvaamiseen ja lujittamiseen.

18.2.2021 Nyt

Virukset avuksi bakteerien taltuttamiseen

Bakteriofagit on tunnettu 1800-luvulta alkaen ja niitä on käytetty myös hoidoissa ainakin Venäjällä ja Itä-Euroopassa. Lääketieteen valtavirrassa fagit jäivät kuitenkin antibioottien varjoon 1950-luvulta lähtien.

15.2.2021 Työelämä

Riita-asiat päätyvät yhä useammin sovitteluun

Suurin osa ammattiliittojen ja työnantajien välisistä riidoista koskee irtisanomista tai työsuhteen purkua. Lähes yhtä usein kyseessä ovat palkanmaksun epäselvyydet ja palkkasaatavat. Riita-asioita selvitetään tarpeen mukaan ylintä oikeusastetta myöten, mutta yhä useammin riidasta sovitaan.

11.2.2021 Loimua

Mentorointi selkeyttää uravaihtoehtoja

Loimun mentorointiohjelma auttaa tutustumaan uravaihtoehtoihin ja rakentamaan ammatillista verkostoa. Prosessissa avartuvat sekä aktorin että mentorin ajatusmaailma ja näkökulmat.

11.2.2021 Nyt

Kirja: Eläin, metsä ja yö

Valokuvataiteilija, biologi Heikki Willamon nelikymmenvuotisen uran hienoimmat metsäkuvat ja henkilökohtaiset pohdinnat omasta luontosuhteesta ja suomalaisten metsien tilasta on koottu upeaksi valokuvateokseksi.