Herkkä teknologia lisää haavoittuvuutta

Potilaiden hoidossa on viime vuosikymmeninä otettu merkittäviä lääkinnällisiä ja teknologisia edistysaskeleita, jotka ovat parantaneet hoidon tuloksia ja potilaiden elämänlaatua. Kuvantaminen, analytiikka ja monitorointi ovat kehittyneet ja kehittyvät edelleen, ja sensorien potilaista keräämää dataa hyödynnetään jatkuvasti tehokkaammin tietokoneiden laskentatehon ja tietojärjestelmien kehityksen ansiosta.

Koronapotilasta hoidetaan Meilahdessa teho-osastolla. Ilman tietojärjestelmien, mittalaitteiden ja sensorien tuottamaa ja käsittelemää dataa myös tehohoitoyksiköiden toiminta vaikeutuisi ratkaisevasti.

Sairaaloiden teknistyminen on toisaalta tehnyt niistä aikaisempaa haavoittuvampia sähkönsyötön ja tietoverkkojen häiriöille. Ilman tietojärjestelmien, mittalaitteiden ja sensorien tuottamaa ja käsittelemää dataa esimerkiksi tehohoitoyksiköiden, robottileikkaussalien ja kuvantamisen leikkauksiin yhdistävien hybridisalien toiminta vaikeutuisi ratkaisevasti, sanoo HUSin turvallisuus- ja valmiusjohtaja Aaro Toivonen, eikä niistä luopuminen ja paluu 1960-luvun sairaalamaailmaan ole enää mahdollista. Eikä kyberturvallisuutta voi enää erottaa muusta turvallisuudesta. 

Lue lisää sairaaloiden varautumisesta turvallisuusuhkiin tästä

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)