Nyt

Lehden etusivulle

Ajankohtaiset puheenaiheet ja ilmiöt.

14.4.2023 Nyt

Antarktiksen luonto teki vaikutuksen merijään tutkijaan

Tutkijan työ voi joskus viedä tekijänsä paikkoihin, jotka jäisivät muuten saavuttamattomiin. Näin kävi merijäätä tutkivalle Jaakko Seppäselle, joka teki kaksi ja puoli kuukautta kestäneen matkan Ant­arktikselle. Retken iso kokemus oli luonto, johon ihmisen kosketus on vaikuttanut vasta vähän.

14.4.2023 Nyt

Tekoäly avustaa myös luonnontieteilijöitä

OpenAI:n julkaisema ChatGPT-tekoäly on saanut monen luonnontieteilijänkin pohtimaan ammatillista tulevaisuuttaan. Luonnontieteen piirissä tekoälyä voidaan hyödyntää monella muullakin tapaa kuin teksteihin liittyvissä tehtävissä. Tekoälyjen luotettavuuden varmistamisessa on vielä paljon työtä, tulokset perustuvat todennäköisyyksiin eivätkä niiden perusteet ole täysin avattavissa.

14.4.2023 Nyt

Kiertotalouden ratkaisuja tekstiiliteollisuuteen

Rester Oy kerää yritysten poistotekstiilejä sekä tuotannon sivuvirtoja ja jalostaa niistä mekaanisesti uusiokuitua. Tekstiiliteollisuus kaipaa edelläkävijöitä, jotka muokkaavat valmistusprosessejaan ympäristöystävällisemmiksi.

17.2.2023 Nyt

Kolumni: Tuleva vaalikausi näyttää TKI-toiminnan suunnan

Suomalaisen TKI-toiminnan kehittäminen on yli vaalikausien ulottuva projekti, jossa valtiovallan, yliopistojen, tutkimuslaitosten ja elinkeinoelämän pitää toimia mahdollisimman tiiviissä yhteistyössä yhteisten, kaikkia osapuolia hyödyttävien tavoitteiden saavuttamiseksi.