Ilmiöt, tiede ja tutkimus

Lehden etusivulle

Tutustu loimulaisten alojen ajankohtaisiin aiheisiin.

18.2.2022 Nyt

Hiukkasia ja huipputeknologiaa

Myoneja keksittiin hyödyntää ensimmäisen kerran jo 1950-luvulla, jolloin kehitettiin ensimmäiset myoni-ilmaisimet. Mutta myonigrafian, eli myoneja hyödyntävän kuvantamismenetelmän, todellinen läpimurto on tapahtumassa vasta nyt.

18.2.2022 Valokeila

Suomalaiset rokoteosaajat asialla

Kotimainen hanke, jossa kehitetään adenoviruskuljetinta hyödyntävä nenäsuihkeena annosteltava koronarokote, nosti suuren yleisön tietoon, että Suomessa kehitetään rokotteita. Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet muistuttaa, että Suomessa on muutenkin tehty ja tehdään hyvää rokotetutkimusta.

18.2.2022 Nyt

Metsälle lisää roolia ilmastomuutoksen torjunnassa

Metsien roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa haluttaisiin lisätä niiden hoitoa kehittämällä. Aihe nähdään osana vihreää siirtymää ja sen myötä metsänhoidon kehittämiseen tähtäävä tutkimushanke on saanut Suomen Akatemialta lähes kahden miljoonan euron rahoituksen.

18.2.2022 Valokeila

Rokotteet ja huoltovarmuus

Seuraavien pandemioiden varalta on käynnistetty kaksi selvityshanketta, joissa tarkastellaan mahdollisuuksia pohjoismaiseen yhteistyöhön rokotetuotannossa ja kansalliseen pandemiarokotteiden tuotantovalmiuteen.

15.12.2021 Valokeila

Mitä tehdä rakennuksille elinkaaren lopussa?

Tähän asti rakentamisen ympäristöohjauksessa on ensisijaisesti pyritty parantamaan rakennuskannan energiatehokkuutta. Uuden kaavoitus- ja rakentamislain myötä huomio keskittyy laajemmin rakennuksen elinkaareen.