Ilmiöt, tiede ja tutkimus

Lehden etusivulle

Tutustu loimulaisten alojen ajankohtaisiin aiheisiin.

27.9.2022 Valokeila

F niin kuin fotoniikka

Fotoniikalle perustuvan teknologian vahva esiinmarssi on tuottanut ja tuottaa merkittäviä teollisia keksintöjä.

2.6.2022 Nyt

Meriviljelyyn kehitellään uusia keinoja

Levien viljelyyn valtamerissä kehitellään uusia keinoja. Levästä ei silti odoteta perusruokaa maailman kasvavalle väestölle, lautasella se on pitkälti ravintolisää.

2.6.2022 Nyt

Leväviljely Itämerellä

Kasvibiologian post doc -tutkija Moona Rahikainen on osallistunut EU:n rahoittamaan GRASS -hankkeeseen, jossa tutkittiin levien kestävää kasvattamista Itämeren alueella.

18.2.2022 Nyt

Hiukkasia ja huipputeknologiaa

Myoneja keksittiin hyödyntää ensimmäisen kerran jo 1950-luvulla, jolloin kehitettiin ensimmäiset myoni-ilmaisimet. Mutta myonigrafian, eli myoneja hyödyntävän kuvantamismenetelmän, todellinen läpimurto on tapahtumassa vasta nyt.

18.2.2022 Valokeila

Suomalaiset rokoteosaajat asialla

Kotimainen hanke, jossa kehitetään adenoviruskuljetinta hyödyntävä nenäsuihkeena annosteltava koronarokote, nosti suuren yleisön tietoon, että Suomessa kehitetään rokotteita. Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet muistuttaa, että Suomessa on muutenkin tehty ja tehdään hyvää rokotetutkimusta.

18.2.2022 Nyt

Metsälle lisää roolia ilmastomuutoksen torjunnassa

Metsien roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa haluttaisiin lisätä niiden hoitoa kehittämällä. Aihe nähdään osana vihreää siirtymää ja sen myötä metsänhoidon kehittämiseen tähtäävä tutkimushanke on saanut Suomen Akatemialta lähes kahden miljoonan euron rahoituksen.