Vastapaino: Hyvän musiikin puolesta

Pekka Korhonen, RollFM

Olen harrastelijatoimittaja vantaalaisessa musiikkipainotteisessa paikallisradiossa, ROLLFM:ssä. Se on perustettu noin viisi vuotta sitten, ja toiminut koko ajan määräaikaisten toimilupien varassa. Vuoden 2021 suunnitelmissa on kolme kahden kuukauden lähetysjaksoa ja niiden välissä kaksi kuukautta taukoa. 

-Olen etuoikeutettu, kun olen päässyt mukaan aivan loistavaan rollilaisten yhteisöön. Täällä noin 50 toimittajaa tekee pyyteetöntä vapaaehtoistyötä hyvän musiikin puolesta, kertoo Pekka Korhonen alias el pokke?. 

Teen hyvän ystäväni Sir Nissen kanssa kahden tunnin ohjelmaa nimeltään Soul Bucket keskiviikkoiltaisin. Se keskittyy nimensä mukaisesti soul-­musiikkiin, mutta ajan kuluessa mukaan on tullut myös muuta sielukasta ja perinteistä roots-musiikkia. Ohjelmassa soivat sulassa sovussa niin syvän etelän itkuvirret kuin pohjoisen popimpi tanssirytke. Lisäksi ohjelmassa kuullaan nykyään bluesia, R&B:tä, funkia, doo-woppia, skaata, cumbiaa – joskus jopa discoa tai gospelia. Olen ihan nuoresta asti ollut kiinnostunut kaikenlaisesta musiikista, ja musiikkimakuni on aina vain laajentunut. Jatsiakin olen oppinut sietämään. Eli skaala on laaja, eikä ämpäri ihan vähällä tyhjene. 

Viime vuonna rupesin tekemään kanavalle toistakin ohjelmaa. Joka tiistai keskipäivän aikaan eetteriin pukkaa tunnin kattaus monipuolista käyttömusiikkia työnimellä Down & Out. Tätä ohjelmaa teen yhteistyössä nuoremman veljeni J.J. Korhosen kanssa. Siinä soi kaiken maailman laulut ja soitot etelän rokista suomi-iskelmään punkkia tai vaikkapa hilibili-kantria unohtamatta.

Suorassa lähetyksessä muu maailma unohtuu

Olen töissä Luonnonvarakeskuksessa erityisasiantuntijana, koulutukseltani olen kalataloustieteiden maisteri. Työurani aikana olen siirtynyt vähitellen kalantutkimuksesta tilasto- ja ITC-hommiin, nykyinen toimenkuvani on luonnonvaratilastojen tietokannan ylläpito ja kehittäminen. Työni on mielenkiintoista ja haastavaa ja olen viihtynyt siinä oikein hyvin. Välillä töiden pirstoutuminen ja monet muutokset kylläkin kuormittavat aika lailla. Pitää olla niin monessa asiassa mukana yhtä aikaa. Mutta se kai on nykypäivää ja perässä on pysyttävä.

Radiotoimittajan homma antaa hyvää vastapainoa työnteolle. Kun istun studion tuoliin ja panen kuulokkeet päähäni, työmurheet ja stressi unohtuvat kertaheitolla. Suorassa lähetyksessä täytyy keskittyä täysillä ohjelman tekoon, eikä silloin muuta ehdi juuri ajattelemaan. Mokaaminen on sallittua, siitä ei tule potkuja. Eli radio-ohjelman teko on sopivan haastavaa, mutta samalla mieluisaa ja leppoisaa vastapainoa työlle. 

Korona vei minutkin muiden lukelaisten kanssa etätöihin keväällä 2020, ja maaliskuun puolivälin jälkeen olen käynyt työpaikalla kokonaista kaksi kertaa. Työt ovat sujuneet etäyhteyksillä yllättävänkin hyvin kotitoimistolta käsin, mutta tylsää on ollut ja työtovereita on ikävä. Päivät pitkät yksin kotona ei tee hyvää kenellekään! Livekeikalla musiikkia kuuntelemassa olen käynyt viimeksi helmikuun lopussa 2020. Ainoat harrastukseni näinä karanteeniaikoina ovat olleet fillarointi ja tämä radiotoiminta. Liveohjelmien teko Nissen ja J.J.:n kanssa on ollut todella pelastus.

Musiikki on aina ollut suuri osa elämääni joka päivä, siksi se oli minulle unelmien täyttymys, kun minua pyydettiin mukaan RollFM:n radiotoimintaan. Tai oikeastaan en ollut moisesta edes unelmoinut. Olin runsaan vuosikymmen ajan kirjoittanut juttuja ja arvioita Blues News -nimiseen musiikkilehteen. Mutta että ihan livenä eetteriin… kyllä jännitti. Ajan kanssa ohjelmantekoonkin on tullut rutiinia, eikä sitä jännitä niin paljon kuin alkuaikoina. Mutta pieni tärinä pitää olla aina päällä! 

el pokke? radioaalloilla, kuuntele!
107.4 MHz pääkaupunkiseudulla ja rollfm.fi koko maailmankaikkeudessa

  • Soul Bucket keskiviikkoisin klo 18–20 (Sir Nisse! & el pokke?)
  • Down & Out tiistaisin klo 12–13 (J.J. & el pokke?)

www.rollfm.fi

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)