Kiertotalouden ratkaisuja tekstiiliteollisuuteen

Rester Oy kerää yritysten poistotekstiilejä sekä tuotannon sivuvirtoja ja jalostaa niistä mekaanisesti uusiokuitua. Tekstiiliteollisuus kaipaa edelläkävijöitä, jotka muokkaavat valmistusprosessejaan ympäristöystävällisemmiksi.

Energia- ja ympäristöinsinööri Minna Ainonen teki keväällä 2021 viimeisen opintoihinsa kuuluvan harjoittelun Rester Oy:ssä, joka tarjoaa tekstiilien kierrätysratkaisuja. Parissa vuodessa hänestä on tullut tärkeä osa työyhteisöä, jossa HSE Managerin roolissaan hän vastaa muun muassa Resterin työterveys-, työturvallisuus- ja ympäristöjohtamisesta.

– On hienoa, että voin työssäni vaikuttaa tekstiiliteollisuuden kiertotalouteen, joka kiinnostaa minua paljon, hän toteaa.

Minna Ainonen erikoistui insinööriopinnoissaan kiertotalouteen ja jätehuoltoon. Tekstiiliteollisuuden kiertotalous on ollut yksi hänen tärkeimmistä kiinnostuksenkohteistaan.

Noin 15 henkeä työllistävä Rester syntyi kesällä 2019. Yrityksen pääajatuksena oli löytää kiertotalouden ratkaisuja ympäristöä kuormittavalle tekstiiliteollisuuden alalle.

– Globaalisti noin prosentti tekstiileistä kiertää takaisin tekstiilituotteiksi. Tuore lakimuutos tekstiilien erilliskeräyksestä velvoittaa kotitalouksia ja yrityksiä kierrättämään tehokkaammin, ja tekeillä oleva EU:n tekstiilistrategia pyrkii lisäämään valmistuksen vastuullisuutta. On hyvä, että yrityksiä kannustetaan viemään toimintamallejaan kiertotalouden suuntaan, Ainonen sanoo.

Asiakkuuksia myös Suomen ulkopuolelta

Rester Oy on kerännyt yritysten poistotekstiilejä syksystä 2020 alkaen. Paimioon rakennettu kiertotalouslaitos on Pohjoismaissa ainoa laatuaan. Samoissa tiloissa toimii Lounais-Suomen Jätehuolto, joka keskittyy kotitalouksien poistotekstiileihin.

Lindström Oy on yksi ensimmäisistä mukaan lähteneistä yrityksistä. Tänä päivänä tuotannossa käsitellään jo kymmenien erikokoisten toimijoiden lähettämiä tekstiilejä.

– Olemme saaneet asiakkuuksia myös Pohjoismaista ja Baltiasta. Kauempaa tekstiilejä ei ole järkevää tuoda, hän mainitsee.

Rester vastaanottaa monia eri materiaaleja, kuten esimerkiksi puuvillaa, polyesteria ja näiden sekoituksia. Avauslinjastolla tekstiili leikataan paloiksi ja rouhitaan kuiduiksi. Pumpulimainen kuitumateriaali puristetaan noin 200 kilon paaleiksi.

– Kuidustamme valmistetaan jo muun muassa Suomessa lankaa, ja lukuisia kehitysprojekteja on meneillään. Yksin emme voi tätä tehdä, joten arvoketjujen rakentaminen on nyt olennaista.

Luonto ja yhteiskunta käsi kädessä

Viime aikoina Ainonen on ollut kehittämässä elinkaari­laskentatyökalua, jolla voidaan esimerkiksi laskea, kuinka paljon energiaa säästyy, kun kierrätettyä tekstiilikuitua käytetään neitseellisen raaka-­aineen sijasta.

– Tuhannesta kilosta Resterin kierrätyskuitua saadaan valmistuksen hiilidioksidipäästöjä pienennettyä noin 3 200 kilogrammaa, ja vettä säästyy noin 520 000 litraa – materiaalista riippuen. Hyödyntämällä yli miljoonaa kiloa jo vastaanottamiamme poistotekstiilejä ja tuotantojen sivuvirtoja voidaan hiilidioksidipäästöjä vähentää noin 540 henkilöautolla tehdyn maailman­ympäriajon verran.

Ainosen mukaan nyt tarvitaan edelläkävijäyrityksiä, jotka kehittävät valmistusprosessejaan ympäristöystävällisemmiksi.

– Yhteiskuntaa, yrityksiä ja yksilöiltä ei ole ilman luontoa – me kaikki turvaudumme luontoon jollakin tavalla, hän muistuttaa. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)