Luoti-päivä kehittää uravalmiuksia opiskelijalähtöisesti – nyt jo kolmella kampuksella

Luoti-päivä eli luonnontieteilijöiden työelämäpäivä on täysin opiskelijavetoi­sesti järjestetty työelämätapahtuma. Tapahtuman juuret ovat Kuopiossa, jossa Loimun opiskelijat – Kuopio järjesti tapahtuman ensimmäistä kertaa vuonna 2019. Tapahtumalle oli selvästi tilausta, joten sitä on kasvatettu ja kehitetty edelleen eteenpäin. Edes koronavuodet eivät tuoneet taukoa tapah­tumalle, vaan suosittu työelämätapahtuma siirrettiin verkkoon.

Tänä keväänä Luoti-päivä järjestettiin jo kolmella kampuksella. Ensin tapahtuma laajentui Joensuuhun ja tänä vuonna vielä Jyväskylään. Laajenemisen tarkoituksena on ollut kasvattaa luonnontieteilijöiden työelämätietoisuutta entistä laajemmalla alueella. Loimun paikalliset opiskelijayhdistykset – Loimun opiskelijat Kuopio, Joensuu ja Jyväskylä – ovat keskeisessä roolissa tapahtumien järjestämisessä. Käytännössä valmistelusta ja toteutuksesta vastaavat kuitenkin jokaisen kampuksen oma Luoti-tiimi. Jokaisen kampuksen Luoti-tiimiä johtaa oma vastaava, minkä lisäksi tapahtuman järjestämiseen osallistuu myös projektinjohtaja, joka vastaa kaikista tapahtumista. Luoti-tiimin ja Loimun opiskelijayhdistysten lisäksi yhteistyötä tehdään myös ainejärjestöjen kanssa. 

Loimun opiskelijat Kuopion hallituslaiset Sonja Laine, Joni Hoffrén ja Kielo Kitunen sekä kampuspromoottori Suvi Taberman (toinen vasemmalta).

Tapahtumaa järjestetään täysin opiskelijavoimin tarkoituksena tehdä tapahtumaa opiskelijoilta opiskelijoille. Näin ollen ohjelma on myös muovautunut sen mukaiseksi, mitä opiskelijat työelämätapahtumalta kaipaavat. Alun perin tarkoituksena oli järjestää työelämämessut, joissa on mukana yritystori sekä uratarinoita eri aloilta. Nykyäänkin päivä alkaa yritystorilla, mutta iltapäivän ohjelma on alkuperäistä suunnitelmaa monipuolisempi; ohjelma koostuu työpajoista, luennoista ja paneelikeskusteluista. Ohjelman tarkoituksena on kehittää opiskelijoiden työelämä- ja työnhakutaitoja. Päivän konsepti on tuntunut toimivalta ja vakiintunut samanlaiseksi kaikilla kampuksilla. 

Yritystorilla luonnontieteiden opiskelijat pääsevät tutustumaan luonnontieteen alojen eri yrityksiin ja näin myös kyselemään mahdollisia harjoittelu-, opinnäyte- ja kesätyöpaikkoja. Yritystorilla käykin yleensä kova kuhina, kun opiskelijat kiertävät yritysten ständejä ahkerasti. 

Tänä vuonna Luoti-tiimiläisille hankittiin yhtenäiset tiimiasut.

Iltapäivän ohjelma vaihtelee hieman vuosittain ja kampuksittain. Vakioksi on muodostunut suosittu LinkedIn-työpaja. Tänä vuonna Jyväskylän ja Joensuun tapahtumissa järjestettiin perinteisen LinkedIn-työpajan lisäksi Työnhakuverkot vesille -työpaja. Jyväskylässä oli myös CV-kuvausta ja paneelikeskustelu opiskelijoiden ja yritysten välisestä yhteistyöstä. Joensuussa ohjelmassa oli puolestaan luento uramahdollisuuksista EU-alueella. Kuopiossa ohjelmaa jatkettiin yritystorin jälkeen Taitojen muuntaminen liikeideoiksi -työpajalla sekä kahdella Osaamispuu-työpajalla. Loimun urapalvelut ovat merkittävässä roolissa Luoti-päivien iltapäiväosuuksissa – urapalvelut suunnittelevat ja toteuttavat usein useammankin työpajan työelämäpäivän osallistujille.

Luonnontieteilijöitä työllistävät yritykset esittäytyvät aamupäivän aikana yritystorilla. Opiskelijat voivat verkostoitua ja kysellä yrityksiltä kesätyö- ja harjoittelupaikkoja.

Luoti-päivä 2024

  • Luonnontieteilijöille suunnattu työelämäpäivä
  • Järjestettiin Kuopiossa, Joensuussa ja Jyväskylässä
  • Järjestetty ensimmäisen kerran Kuopiossa vuonna 2019
  • Viety Joensuuhun 2022 etätapahtumana
  • Viety Jyväskylään 2024
  • Lisätietoja www.luotipaiva.fi
  • Instagram: @luotipaiva @luotipaiva_kpo @luotipaiva_jns @luotipaiva_jkl
  • Vuonna 2025 tapahtuma on tarkoitus järjestää Jyväskylässä 28.1.2025, Kuopiossa 29.1.2025 ja Joensuussa 30.1.2025. Jos sinua kiinnostaa olla mukana kehittämässä luonnontieteilijöiden työelämätaitoja, olethan yhteydessä luoti.info@gmail.com.

Teksti Inna Siimes ja Oona Pakarinen

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)