Perhevapaat uudistuvat

Perhevapaita koskeva sääntely tulee muuttumaan. Hallituksen esityksen luonnos on julkaistu, ja se on nyt lausuntokierroksella.

Uudistus tulee eduskunnan käsittelyyn syysistuntokaudella, ja lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2022 alusta. Hallituksen valmistelussa päivärahapäivien malli on tarkentunut siten, että kumpikin vanhemmista saisi 160 päivärahapäivän kiintiön.
Päivärahapäiviä on viikossa kuusi, joten yhteensä malli toisi siis lasta kohden vanhempainrahapäiviä 12,8 kuukautta. Tästä 0-63 päivärahapäivää olisi mahdollista luovuttaa toiselle.

Lisäksi loppuraskauden suojaamiseksi luotaisiin 40 päivärahapäivän mittainen raskausraha eli kaikkineen päivärahapäiviä olisi yli 14 kuukautta. Perhevapaiden kokonaismäärä kasvaisi uudistuksen myötä nykyisestä. Tällä hetkellä perhevapaat koostuvat raskaana olevalle naiselle myönnettävästä äitiysrahasta (105 arkipäivää eli noin 4,2 kk), isän isyysrahasta (54 arkipäivää eli noin 9 vk) ja vanhempainrahasta toiselle vanhemmista tai vanhempien kesken jaettavaksi (158 arkipäivää eli noin 6,3 kk).

”Uudistus toivottavasti tulee lisäämään perhevapaiden tasaisempaa jakautumista vanhempien kesken, ja kannustaa myös isiä pidemmän perhevapaajakson käyttämiseen. Toivottavaa olisi ollut, että laajempiakin muutoksia olisi saatu aikaan, ja mahdollistettu esimerkiksi nykyistä joustavammin perhevapaan käyttäminen useammissa jaksoissa”, mainitsee neuvottelupäällikkö Anna Kytömaa, Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimusta.

Lähde: STM

Loimun jäsen, onko sinulla kysyttävää perhevapaista?

Ota yhteyttä työ- ja virkasuhdeneuvontaamme tai Lakiluuriin.

  • Työ- ja virkasuhdeneuvonta

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)