JUKO haluaa joustoa ruokatauon järjestämiseen – SOTE-neuvottelut jatkuvat

SOTE-sopimuksen osapuolet jatkoivat neuvottelutavoitteiden läpikäyntiä perjantaina 4. helmikuuta. Esillä oli muun muassa paikallisten sopimusten kohtalo hyvinvointialueille siirryttäessä.

Työaikaryhmä jatkaa työaikamääräyksiä koskevien tavoitteiden käsittelyä. JUKOn päämääränä on saada joustoja erityisesti ruokatauon järjestämiseen.

Asiaan tarvitaan parannusta, sillä ruokataukojen järjestelyissä on paikallisesti paljon erimielisyyksiä.

Yleis- ja toimistotyöajalla tehtävässä työssä päivittäinen lepoaika, eli 30 minuutin ruokatauko, on työntekijän omaa aikaa. Silti työnantaja saattaa sinäkin aikana velvoittaa hoitamaan työasioita tai seuraamaan työpuhelinta. Tämä pidentää työntekijän työhön sidottua aikaa.

Sen sijaan jaksotyössä on käytössä joutuisa ruokailu työajalla. Ruokailu kestää enintään 15–20 minuuttia, eikä se pidennä työhön sidottua aikaa.

Tavoitteemme on, että työntekijät voivat kaikissa työaikamuodoissa valita halutessaan joutuisan ruokailun. Tämä edistää työntekijöiden työhyvinvointia, jaksamista ja palvelutuotannon tuloksellisuutta. Muutos ei myöskään lisää työnantajan kustannuksia vaan pikemminkin päinvastoin.

Seuraava SOTE-sopimuksen neuvottelupäivä on 10. helmikuuta.

Seuraa neuvottelujen etenemistä: https://www.juko.fi/kunta/  

Lisätietoja:

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)