Palkkaneuvottelut kemian alalla päättyivät umpikujaan

Kemian alan ylempien työehtosopimuksen mukaisesti alan palkankorotuksista vuodelle 2023 tuli neuvotella lokakuun 2022 loppuun mennessä.

Neuvotteluita käytiin hyvässä hengessä, mutta työnantajapuolta edustavan Kemianteollisuus ry:n ja meidän palkankorotusesityksemme olivat kuitenkin niin kaukana toisistaan,

että jäsenistöä edustavan, kemian alan taustaryhmän linjaamana päädyttiin työehtosopimuksen irtisanomiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että palkankorotusten lisäksi jatkossa neuvotellaan koko työehtosopimuksen sisällöstä.

Tilanne on vaikea, inflaatio laukkaa ja palkansaajan ostovoima heikkenee. Kaikesta huolimatta monissa yrityksissä tilanne on kuitenkin vakaa, ja palkanmaksuvaraa pitäisi olla.

Miten neuvottelut etenevät kemian alalla? Tapaamme työnantajaliiton edustajia vielä ennen joulua, ja jatkanemme keskusteluita uudelleen sitten ilotulitteiden jo räiskähdeltyä ja vuoden vaihduttua uuteen.  Valmista neuvotteluiden osalta tulisi olla viimeistään 31.1.2023. Jos ei neuvottelemalla päästä ratkaisuun, työrauhavelvoite (eli velvoite olla ryhtymättä lakkoon) lakkaa olemasta voimassa 1.2.2023. Mista neuvotteluissa keskustellaan? Ainakin perhevapaista ja riittävistä palkankorotuksista. YTN lähtee siitä, että työehtosopimusten määräysten tulee vastata muuttuneen lainsäädännön vaatimuksia siten, että synnyttävän vanhemman palkallinen vapaa ei saa lyhentyä.

Lisätietoja

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)