Maksuton Kesäduunari-info auttaa kesätyöntekijöitä

Tänään avattu Kesäduunari-info neuvoo kesätyöntekijöitä työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä puhelimitse, WhatsAppissa ja nettilomakkeen kautta. Palveluun voi ottaa yhteyttä, vaikka ei olisi ammattiliiton jäsen.

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info auttaa jo ennen kesätyösopimuksen allekirjoittamista. Tämän vuoden Kesäduunarineuvoja Vee Tirinen kannustaa kesätyöntekijöitä olemaan yhteydessä, jos jokin kesätöihin liittyvä asia mietityttää. 

Kesäduunarineuvoja Vee Tirinen on oikeustieteiden opiskelija Itä-Suomen yliopistosta. Hän on perehtynyt työoikeuteen muun muassa notaarityössään, jossa hän selvitti alustatalouden työaikakäytäntöjä.  

Tee työsopimus kirjallisena 

Tirinen kehottaa kesätyöntekijöitä tekemään työsopimuksen kirjallisena ja käymään sen huolellisesti läpi ennen allekirjoittamista. Työsopimuksessa kirjataan tärkeät työsuhteen ehdot, kuten työtunnit, työaika, työsuhteen kesto, palkka ja noudatettava työehtosopimus. Allekirjoitettu sopimus sitoo kumpaankin osapuolta. 

– Kesäduunari-infosta voi kysyä neuvoja jo ennen allekirjoittamista, jos jokin työsopimuksen kohta tuntuu epäselvältä. Neuvoja voi kysyä myös palkkaan, työvuoroihin ja koeaikaan liittyvistä aiheista. Kysymykset käsitellään aina luottamuksellisesti, eikä avun pyytämistä tarvitse arastella, Tirinen painottaa. 

– Kesätyöntekijän kannattaa perehtyä huolellisesti omiin oikeuksiinsa ja velvollisuuksiinsa. Hänellä on oikeus saada kunnollinen perehdytys työhönsä. Työnantajan pitää antaa ohjausta muun muassa työpaikan olosuhteista, koneiden ja laitteiden käytöstä sekä toimintatavoista, jotta työ sujuu turvallisesti, Tirinen sanoo. 

Nuorille suunnatulle työsuhdeneuvonnalle yhä tarvetta 

– On todella tärkeää, että on tällainen maksuton kaikille avoin palvelu, jonka kautta voi selvittää kesätöissä mietityttäviä asioita. Monille nuorille kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään, ja kesätyössä tulleet kokemukset saattavat vaikuttaa nuoren mielikuvaan työelämästä pitkäänkin, Tirinen muistuttaa.  

Maksuton Kesäduunari-info on tarjonnut neuvontaa ja vastauksia jo 18 kesänä nuorten, heidän läheistensä sekä työnantajien kysymyksiin. Vaikka työelämä on muuttunut monin tavoin, kysymysten aiheet ovat pysyneet pitkälti samoina. Eniten kysytään neuvoa palkka- ja työaika-asioissa. Myös koeaikaa ja työtodistusta koskevista aiheista tulee paljon yhteydenottoja. 

Kesäduunari-info palvelee kesän ajan 

  • Kesäduunari-info avataan tänään maanantaina 2. toukokuuta ja se palvelee 31. elokuuta asti.
  • Kesäduunarineuvojan tavoittaa arkisin kello 9–15 puhelimitse numerosta 0800 179 279 tai WhatsApp-sovelluksella numerosta 040 747 1571.
  • Käytössä on sähköinen yhteydenottolomake Kesäduunari-infon verkkosivulla.
  • Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
  • Palveluun voi ottaa yhteyttä myös nimettömänä. 
Tämän vuoden Kesäduunarineuvoja Vee Tirinen
Tämän vuoden Kesäduunarineuvoja Vee Tirinen on työoikeuteen perehtynyt oikeustieteiden opiskelija Itä-Suomen yliopistosta. Hän kannustaa kesätyöntekijöitä olemaan yhteydessä, jos jokin kesätöihin liittyvä asia mietityttää. 
Kuva: Pauli Vento 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)