Loimu SuomiAreenassa: Hallitus antaa väärän viestin kansainvälisille osaajille

Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu järjesti yhdessä Kemianteollisuus ry:n kanssa SuomiAreenassa tilaisuuden kansainvälisistä osaajista Suomessa tiistaiaamuna. Puhujina olivat kansanedustajat Janne Jukkola (Kokoomus) ja Inka Hopsu (Vihreät), Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Lotta Leinonen ja Yaran HR Manager Satu Viitala.

Suomen uudella hallituksella on ohjelmassaan paljon toimia kansainvälisten osaajien rekrytoinnin helpottamiseksi, mutta samalla siinä luodaan myös uusia esteitä. Ulkomaalaistaustaisten opiskelijoiden lukukausimaksujen muuttamista täyskatteellisiksi on vastustettu laajasti, myös  Loimu yhdessä muiden akavalaisten liittojen kanssa (Lue uutinen tästä). Vastustuksesta huolimatta se on hallitusohjelman perusteella kuitenkin toteutumassa. Lisäksi esitetty velvoite poistua maasta 3 kuukauden työttömyyden jälkeen huolestuttaa jo nyt niin start up -yhteisöä, opiskelijoita kuin oikeastaan kaikkia Suomessa työskenteleviä ja elämäänsä rakentaneita ihmisiä, joilla ei ole kansalaisuutta.

– Kaiken kaikkiaan hallituksen tiukka linja maahanmuuton suhteen antaa sellaisen viestin, että Suomeen ei ulkomaalaisia haluta. Tämä on täysin väärä viesti, erityisesti väestön ikääntyessä ja työvoimapulan kasvaessa. Kansainvälisten osaajien määrä on kasvanut tasaisesti Loimun jäsenkunnassa ja loimulaisilla aloilla, nyt jatko näyttää erittäin huolestuttavalta. Suomen tulisi avautua maailmalle eikä sulkea oviaan! linjaa Loimun yhteiskuntasuhdepäällikkö Aaro Riitakorpi.

– Onneksi ratkaisuja voidaan tehdä paikallisella tasolla paljon, valtion politiikasta riippumatta, ja tähän tulisikin tarttua määrätietoisesti. Eri alueet Suomessa pohtivat kuumeisesti, miten houkutella osaajia ulkomailta, ja palvelutarjontaa mietitään kokonaisvaltaisesti tulijoiden ja heidän perheidensä näkökulmasta. Yrityksissä ja julkishallinnossa voidaan hyödyntää anonyymiä rekrytointia etniseen taustaan ja kieleen perustuvan rakenteellisen syrjinnän ehkäisemiseksi. Korkeakoulut kehittävät erilaisia harjoitusmahdollisuuksia yhdessä yritysten kanssa, jotta kansainväliset opiskelijat saisivat Suomessa relevanttia, työllistymistä ja uraa hyödyttävää työkokemusta jo opiskeluaikanaan, Riitakorpi jatkaa.

Lisätietoja:

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)