Loimulta tukea kansainvälisten osaajien työnhaun ongelmiin

Tunnistamme kansainvälisen taustan tuomat ongelmat työnhaussa. Niihin on kuitenkin saatavilla tukea.

Helsingin Sanomat kirjoitti 15.11. afrikkalaistaustaisesta ympäristötieteen maisterista, joka on tuloksetta hakenut Suomessa satoja työpaikkoja. Kansainvälisellä taustalla olevien osaajien työllistymisen haasteet ovat tuttuja Loimun urapalveluille.

– Merkittävä osa Loimun edustamien alojen maisteritutkinnoista on englanninkielisiä, mikä helpottaa kansainvälisten opiskelijoiden saamista Suomeen. Heidän työllistymisensä ei kuitenkaan ole yhtä helppoa kuin kantasuomalaisilla, sillä edelleen työnantajilla on vahva toive suomen kielen osaamisesta, toteaa urapalvelupäällikkö Suvi Liikkanen. – Tämä johtaa usein siihen, että työllistymisessä kestää kauemmin, he turhautuvat tilanteeseen ja muuttavat maasta.  

Jo pidemmän aikaa on ollut nähtävissä, että esimerkiksi vuosittain valmistuvista noin 250 kansainvälisellä taustalla olevasta luonnontieteilijästä menetämme jo vuoden sisällä yli neljänneksen ulkomaille. Työelämään vastavalmistuneista pääsee vuoden sisällä puolet, mutta heistäkin joka kolmas tehtäviin, jotka eivät vastaa koulutustasoa. Työttömien osuus vaihtelee 7 – 8 prosentin välillä, mikä on noin kaksi kertaa korkeampi kuin vastaavista koulutusohjelmista valmistuneiden suomen- tai ruotsinkielisten työttömyysaste.

Yksittäisen työnhakijan kannalta työttömyysaika voi olla hyvin hankalaa henkisesti.

– Työttömyysjakso haastaa monella kelpaamisen ja osaamisen riittävyyden kokemusta, jopa koko ammatillista identiteettiä, kuvaa Loimun uravalmentaja Petra Bedda. – Kansainvälisten osaajien kohdalla usein esiin nousee tunne siitä, onko edes tervetullut jäämään Suomeen. Ura- ja työnhakuvalmennuksissa pystymme kuitenkin käsittelemään myös työnhakuun liittyviä tunteita, mikä voi helpottaa oloa vaikkei vielä suoraan työllistymisen ratkaisua toisikaan.

Henkilökohtaisten valmennusten lisäksi tuemme jäseniämme myös webinaarien ja milloin tahansa katsottavien videomuotoisten koulutusmateriaalien avulla. Esimerkiksi 22.11. on Loimun työpajamuotoinen verkkokoulutus, jonka otsikkona on ”Job search through the eyes of a foreigner”, jossa käydään itsekin kansainvälisen taustan omaavan valmentajan avulla suomalaisen työnhaun ja verkostoitumisen vinkkejä. Tutustu webinaariin täällä: https://tapahtumat.loimu.fi/event/qJY7p

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)