Loimu kiittää: Valtion sektoritutkimuslaitosten tutkimukseen lisää rahoitusta

Suomen hallitus päätti eilen kehysriihessä suurista menosopeutuksista ja veronkiristyksistä. Vähemmälle huomiolle jäi, että tutkimukseen tehtiin merkittävä, korvamerkitty lisäys.

Valtion tutkimuslaitosten määräaikaiseen post doc -ohjelmaan kohdennetaan yhteensä 40 milj. euroa. Tällä saadaan vuosiksi 2025–2027 yhteensä 85 tutkijatohtorin paikkaa valtion tutkimuslaitoksiin. Tämä on merkittävä lisäys tehtyyn tutkimukseen, ja moni näistä paikoista tulee nimenomaan Loimulle tärkeiden luonnon-, ympäristö- ja metsätieteellisten alojen tohtoreille muun muassa Suomen ympäristökeskukseen, Luonnonvarakeskukseen ja Ilmatieteen laitokselle.

Tämän lisäksi T&K-hankkeiden EU-vastinrahoitusta lisätään asteittain ja pysyvästi korkeakouluille ja valtion tutkimuslaitoksille. Tämän myötä Suomessa tullaan toivottavasti tekemään nykyistä enemmän EU-rahoitteista tutkimusta, sillä korkeaa osaamista tutkijoiltamme löytyy, kun rahoitus tutkimushankkeille saadaan kuntoon.

– Haastavien aikojen keskellä on ilo huomata, että korkeatasoisen tutkimuksen merkitys maamme menestykselle tunnistetaan Suomen hallituksessa, kommentoi Loimun toiminnanjohtaja Mikko Salo.

Loimu on jo pidempään pitänyt esillä valtion sektoritutkimuslaitosten heikkoa rahoitusta ja tehdyn tutkimuksen määrällistä vähentymistä. Voit lukea lisää selvityksestämme ja toimenpide-ehdotuksistamme Kestävän tulevaisuuden rahoitus -raportistamme (.pdf-tiedosto, avautuu uuteen ikkunaan).

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)