Loimu: Opiskelijoiden toimeentulosta on syytä olla huolissaan

Opiskelijat ovat vallanneet yliopistojen rakennuksia ympäri Suomen osoittaakseen mieltään vastustaakseen hallituksen opiskelijoiden toimeentuloon kohdistamia leikkauksia ja kansainvälisten opiskelijoiden tilanteeseen kohdistuvia heikennyksiä. Myös yliopistojen johto on osoittanut tukensa mielenilmauksille.

– Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu on opiskelijoiden puolella ja jakaa huolen opiskelijoihin osuvien monien leikkausten seurauksista, sanoo Loimun toiminnanjohtaja Mikko Salo.

Opiskelijoiden toimeentulo heikkenee monen eri uudistuksen seurauksena Suomen ylioppilaskuntien laskelmien mukaan rahamuotoisten etuuksien osalta lähes viidesosan nykyisestä vuoteen 2027 mennessä. Samalla opiskelijat velkaantuvat yhä enemmän.

Loimun tuoreesta opiskelijoiden työmarkkinatutkimuksesta käy ilmi, että noin puolet vastaajista työskenteli viime lukuvuoden aikana. Heistä noin 70 prosenttia teki töitä paremman toimeentulon vuoksi tai siksi, että työskentely oli välttämätöntä toimeentulon takia. 41 prosenttia koki, että työnteko haittasi opintojen edistymistä jonkin verran tai huomattavasti. Samalla 43 prosenttia kaikista vastaajista kertoi olevansa samaa tai jokseenkin samaa mieltä väitteestä ”Olen jatkuvasti kuormittunut tai uupunut”. 24 prosenttia kertoi vastaavasti joutuneensa keskeyttämään opintoja tai jäämään sairauslomalle jaksamishaasteiden vuoksi. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy syyskuussa 2023, ja siihen vastasi 1 066 luonnon-, ympäristö- ja metsätieteellisten alojen opiskelijaa.

– Jo korona-pandemiasta johtuva eristäytyminen osui pahasti opiskelijoihin. Nyt pahennetaan tilannetta heikentämällä toimeentuloa. Ei ole kenenkään etu, jos opiskelijat tulevat työelämään valmiiksi uupuneina! sanoo Loimun yhteiskuntasuhdepäällikkö Aaro Riitakorpi.

Loimu otti kantaa kansainvälisten opiskelijoiden lukukausimaksujen täyskatteellistamista vastaan. Tämän lisäksi hallitusohjelman tiukennukset muun muassa oleskelulupiin huolestuttavat.

– Kaiken kaikkiaan hallituksen tiukka linja maahanmuuton suhteen antaa sellaisen viestin, että Suomeen ei ulkomaalaisia haluta. Tämä on täysin väärä viesti, erityisesti väestön ikääntyessä ja työvoimapulan kasvaessa. Kansainvälisten osaajien määrä on kasvanut tasaisesti Loimun edustamilla aloilla, nyt jatko näyttää erittäin huonolta. Suomen tulisi avautua maailmalle eikä sulkea oviaan! Riitakorpi linjasi jo kesäkuussa SuomiAreenassa.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)