Biokemia ja sitä lähellä olevat biotieteet tarkoittaa erityisesti ihmistä ja muita organismeja tutkivia aloja, jotka käyttävät laboratoriotieteitä; esimerkiksi biofysiikkaa, biotekniikkaa, biolääketiedettä, genetiikkaa, immunologiaa, mikrobiologiaa, molekyylibiologiaa, neurobiologiaa ja solubiologiaa. Osa näistä tieteistä tilastoituu biologian alle, mikä kuvastaa sitä, ettei raja ole mitenkään selkeärajainen näiden tieteiden välillä. Biokemistit ja laboratoriobiotieteilijät työllistyvät erityisesti lääke- ja bioteollisuuteen, tutkimuksen ja terveydenhuollon pariin sekä kaupallisiin tehtäviin.
Ammattikorkeakouluissa laboratorioanalytiikan opiskelut sijoittuvat kemiantekniikan puolelle, mutta työllistyminen suuntautuu teollisuuden lisäksi esimerkiksi tutkimuslaitoksiin.
Biokemiaa ja sitä lähellä olevia laboratoriobiotieteitä opiskellaan Aalto-yliopistossa sekä Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa sekä Åbo Akademissa. Biokemistejä valmistuu vuosittain noin 160, muut lähialat tilastoidaan biologian alle. Biologeja valmistuu noin 200 vuosittain. Laboratorioanalyytikkoja valmistuu Metropolia ammattikorkeakoulusta noin 40 vuosittain. Työpaikka löytyy tyypillisimmin Uudeltamaalta, Varsinais-Suomesta tai Pohjois-Savosta.
Työllistävät alat ja esimerkkejä työnantajista
-
- Bayer
- Orion
- Janssen
- Pfizer
- MedEngine
- Medfiles
- Medaffcon
-
- Agilent Technologies
- Roche
- PerkinElmer
- Thermo Fisher Scientific
- Bio-Rad Laboratories
- Biogen
- Qiagen
- AB Enzymes Oy
- Hytest
- Reagena
- Roal
-
- Altia
- Fazer
- Valio
-
- GlaxoSmithKline Customer Healthcare
- Berner
- Merck Healthcare & Life Science
- Roche
-
- THL
- VTT
- Ruokavirasto
- Fimea
- FIMM
- Valvira
- Ilmatieteenlaitos
- Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES
-
- erikoissairaanhoidon palvelut: HUSLAB, TYKSLAB, ISLAB…
- Fimlab Laboratoriot
- Blueprint Genetics
- Biopankit
-
- Aalto yliopisto
- Helsingin yliopisto
- Itä-Suomen yliopisto
- Jyväskylän yliopisto
- Oulun yliopisto
- Tampereen yliopisto
- Turun yliopisto
- Åbo Akademi
Alan ilmiöitä
- tohtoroituminen
- laboratoriotehtävissä työskennellään hyvin laajalla tutkintoskaalalla: ammattikoulututkinnosta tohtoreihin
- kotimaisen tutkimustoiminnan vähentyminen
- lääke- ja bioalan kaupallisen osaamisen tarve
- lääketeollisuutta palvelevan toiminnan kasvu
- lääkekehitys start-up -puolella
- biostatistiikka ja data-osaaminen
Biokemistien ja vastaavien nimikkeitä työelämässä

Työllisyys ja uranäkymät
- Biokemistejä on työmarkkinoilla 2300 henkilöä, biologeja kaiken kaikkiaan noin 4300. Laboratorioanalyytikkoja (AMK) on työmarkkinoilla noin 1000.
- Työttömiä työnhakijoita biokemisteissä hieman yli 100, eli työttömyysaste on hieman alle 5 %. Laboratorioanalyytikkojen työttömyysaste on noin 5 %.
- Tohtoritutkinnon suorittaneita on työmarkkinoilla noin 700, joista työttömänä on yli 60. Tohtorien työttömyysaste on noussut selvästi, ollen nyt liki 9 %. Tohtorityöttömyys ylittää selvästi maisterityöttömyyden.
Geneetikon ja biokemistin uratarina
Savola opiskeli Helsingin yliopistossa genetiikkaa ja biokemiaa. Hän teki väitöstutkimuksensa Haartman-instituutissa kansainvälisessä luusyöpätutkimusprojektissa ja perehtyi molekyylisyöpägenetiikkaan. Väitöskirjaa tehdessään hänelle avautui mahdollisuus tutkijavaihtoon Leidenin yliopistossa Hollannissa. Nyt Savola on asunut Amsterdamissa 15 vuotta.

Biokemistin uratarina
Australiasta kotoisin olevan Eloise Mikkosen tutkijan tietä ovat mutkistaneet rahoitusongelmat ja vasta aikuisena diagnosoitu ADHD. Myönteinen elämänasenne, kyky nauraa itselleen ja laaja tukiverkosto ovat auttaneet häntä selviytymään vaikeista ajoista.

Mikrobiologin uratarina
Marianne Gunell työskentelee Tyksin laboratoriotoimialueen kliinisen mikrobiologian osastolla molekyylimikrobiologina ja laatupäällikkönä. Vaikkei urapolku mennytkään kuten hän oli ajatellut, on hän päätynyt mielenkiintoisiin tehtäviin ensin Kansanterveyslaitokselta yliopistoon ja yliopistosta sairaalamaailmaan.

Geneetikon uratarina
Mia Kontio valmistui perinnöllisyystieteen maisteriksi laman kurittamaan maahan, kävi läpi työttömyysjaksoja ja nousi pari vuosikymmentä myöhemmin asiantuntijaksi, jota koko Suomi kuuntelee.

Tutustu biokemian ja laboratoriobiotieteiden työpaikkoihin
Olemme listanneet työnhakusi avuksi alan avoimet työpaikat Duunitorin syötteeseen – ole hyvä!