Vuodenvaihteesta aloittaa uusi, uljaampi Loimu

Yhdistymisen myötä Loimun 17 000 jäsenestä ja Agronomiliiton 5 700 jäsenestä muodostuu lähes 23 000 jäsenen liitto. Loimu on edelleen Akavan yhdeksänneksi suurin jäsenjärjestö. Molemmat liitot haluavat vahvistaa ja tehostaa jäsentensä edunvalvontaa. Jäsenet saavat yhdistymisen myötä entistä paremmat ja vaikuttavammat palvelut.

Loimun ja Agronomiliiton yhdistymistä on valmisteltu nopealla aikataululla kevättalvesta lähtien. Kummankin liiton valtuustot pitivät syyskuussa ylimääräiset kokoukset, joissa hyväksyttiin yhdistymissopimukset. Agronomiliiton työmarkkinatoiminnot ja jäsenpalvelut siirtyvät 1.1.2026 alkaen Loimuun, joka toimii jatkossa myös ruoka-alan korkeasti koulutettujen asiantuntijoiden akavalaisena ammattijärjestönä. Yhdistymisen seurauksena Loimuun liittyy n. 1 000 opiskelijajäsentä ja 1 000 senioria sekä noin 3 700 Täysjäsentä.

Vuoden 2026 toimintasuunnitelmaa työstettiin yhteisessä työpajassa Agronomiliiton toimistolla syyskuussa. Kuvassa vasemmalta Heidi Tuovinen, Satu Vainio, Adam Kral, Suvi Liikkanen ja Malla Ahonen.

Vuoden vaihteen jälkeen Agronomiliitto ry jatkaa toimintaansa ruoka-alan asiantuntijoiden uudistuvana yhteisönä ja Loimun jäsenyhdistyksenä . Lisäksi Agronomiliitolla on 23 jäsenyhdistystä, joille suositellaan liittymistä Loimun jäsenyhdistykseksi.

Entistä vahvemmat palvelut 

Agronomiliiton jäsenet saavat ensi vuoden alusta lähtien kaikki työ- ja virkasuhteisiin liittyvät neuvonta- ja lakipalvelut sekä urapalvelut Loimusta. Loimu edustaa myös ruoka-alan jäseniä edunvalvontatyössä ja työmarkkinaneuvotteluissa yksityisellä sektorilla Ylemmät toimihenkilöt YTN:ssä ja valtio-, kunta-, sote- ja yliopistosektoreilla Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOssa, sekä keskusjärjestö Akavassa. Myös opiskelijatoiminta jatkuu Loimussa. Agronomiliiton opiskelijat opiskelevat pääosin Viikissä ja Kuopiossa, joissa molemmissa aktiivinen toimii loimulainen opiskelijayhdistys.

Agronomiliiton jäsenten edunvalvonta- ja urapalvelut sekä työttömyysturva jatkuvat siirtymisen yhteydessä katkeamatta ja jäsenmaksu säilyy pääsääntöisesti entisellään. Agronomiliiton toimistosta siirtyy yhdistymisen myötä neljä henkilöä Loimuun: Malla Ahonen, Suvi Huttunen, Outi Parikka ja Satu Vainio

Agronomiliiton rooli muuttuu

  • Työmarkkinatoimintojen yhdistymisen jälkeen Agronomiliitto ry jatkaa toimintaansa ruoka-alan asiantuntijoiden uudistuvana yhteisönä ja Loimun jäsenyhdistyksenä.
  • Yhdistymisen myötä Agronomi­liitolla on enemmän voimavaroja ruoka-alan asiantuntijuuden, yhteiskunnallisen näkyvyyden ja tiedeperusteisuuden edistämiseen.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)