Paikallinen sopiminen

Paikallinen sopiminen on mahdollista lain tai työehtosopimuksen perusteella, mutta sillä ei pidä sopia niitä huonommista työehtoista. Sopimisen ja neuvottelemisen pitää olla aitoa yhteistyötä, joka hyödyttää molempia osapuolia, sekä työnantajaa että työntekijöitä.

Loimu tukenasi paikallisessa sopimisessa

Työehtosopimukset ovat tuoneet vakautta toimialoille ja ennustettavuutta työehtojen ja palkkojen kehitykseen. Henkilöstön ei ole tarvinnut erikseen itse neuvotella työsuhteidensa vähimmäisehdoista, vaan sen on tehnyt heidän puolestaan ammattiliitto tai niiden muodostama neuvottelujärjestö, akavalaisilla YTN tai JUKO.

Työehtosopimukset ja laki mahdollistavat sen, että työehdoista sovitaan myös työpaikkakohtaisesti. Loimu on tukenasi näissäkin tilanteissa.

Hr-päällikkö tarjoaa paikallista sopimusta loimulaiselle

Miten kannattaa toimia?

Jos työnantaja haluaa muuttaa työehtojasi aiempaa huonommiksi, älä hyväksy sitä.

  • Ole yhteydessä työpaikkasi henkilöstöedustajaan, luottamusmieheen tai -valtuutettuun
  • Jos työpaikallasi ei ole luottamusmiestä tai -valtuutettua, ole yhteydessä Loimuun. Loimun lakiluuri vastaa ti – to klo 10 – 12 numerossa 044 756 0150 sekä yhteydenotto OmaLoimun kautta.
  • Keskustele asiasta myös työkavereiden kanssa!
Luottamushenkilön kanssa kahvilla

Loimu on lähellä sinua

Loimun Lakiluuri antaa neuvontaa työ- ja virkasuhteeseen liittyvissä kysymyksissä. Voit kysyä paikallisen sopimisen lisäksi esimerkiksi työsopimukseen, työaikaan, vuosilomiin, perhevapaisiin, irtisanomiseen ja lomautukseen liittyvistä asioista.

  • Puhelinpalvelu ti – to klo 10-12 numerossa 044 756 0150 sekä yhteydenotto OmaLoimun kautta.