Materiaaliteknikosta paperitutkijaksi 

Olympiatason uimari, egyptiläinen Mostafa Ismail väitteli äskettäin tohtoriksi Oulun yliopistosta. Hän on huomannut, että parhaat mahdollisuudet voivat tulla eteen yllättävissä paikoissa.

Lämpimästä Afrikan maasta kotoisin oleva Mostafa Ismail muutti Eurooppaan opintojen perässä ja on siirtynyt vähän kerrassaan yhä pohjoisemmaksi. Nyt hän työskentelee tutkijana UPM:n Biofore-yhtiössä Lappeenrannassa. 

Ismail syntyi ja kasvoi Kairossa. Kahdeksantoistavuotiaana hänelle tarjoutui mahdollisuus suorittaa materiaalitieteen ja tekniikan kandidaatin kaksoistutkinto Saksassa. Ajatus tuntemattomalla kielellä opiskelusta ja kotoa lähtemisestä pelotti nuorta miestä. Hän ei ollut koskaan ollut kovin pitkään poissa kotoa. Perheen ja ystävien jättäminen tuntui vaikealta, mutta hän päätti tarttua tilaisuuteen. 

Mostafa Ismail pääsi olympia­joukkueeseen Saarlandesin yliopistossa Saksassa, näki ensimmäiset revontulensa Luulajassa Ruotsissa, ihastui tohtorintutkintoa suorittaessaan tutkijavierailulla Lundissa ihmisiin ja ui paikallisen uimajoukkueen kanssa. 

– Lähdin, koska tiesin saavani hyvän koulutuksen. Tämä valintani muokkasi minusta sen, kuka nyt olen. 

Materiaalitiede on luonnontieteiden ja insinööritieteiden rajapintaan sijoittuva poikkitieteellinen tutkimusala. Sanotaan, että luonnontieteet tutkivat maailmankaikkeutta, materiaalitekniikka parantaa sitä. 

Ismail suoritti kandidaatin tutkinnon hyvin arvosanoin ja jatkoi Erasmus mundus -ohjelmassa maisteriksi. Kilpa­uintia Egyptissä harrastanut Ismail valittiin Saksassa Saarlandesin olympiajoukkueeseen.  

Sattumalta omalle alalle  

Alun perin Ismail olisi halunnut opiskella lääketiedettä, mutta hänen arvosanansa eivät riittäneet siihen. Hän pohti, miten voisi vaikuttaa asiaan ja löysi eri aloihin perehtyessään materiaalitieteen ja tekniikan, jonka panostus lääketieteeseen alkoi kiinnostaa häntä. 

– Olenkin sittemmin oppinut, että joskus parhaat mahdollisuudet tulevat aivan odottamattomista paikoista. Olen kiitollinen, että löysin tieni tälle alalle. 

Intohimo biomateriaalien tutkimukseen toi Mostafa Ismailin Suomeen. Biomateriaaleja pidetään keskeisenä ratkaisuna fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvien tuotteiden, kemikaalien ja muiden sovelluksien korvaamiseen. Väiteltyään tohtoriksi Ismail jatkaa työtään UPM:llä. 

– Työskentelen analyyttisen palvelun tiimissä, jossa tehtäväni on analysoida ja kehittää erikoispapereita, joita käytetään esimerkiksi etiketteihin ja pakkauksiin. Olen ylpeä työstäni. Kehitämme materiaaleja, joilla voidaan mahdollisesti muokata kuluttajien käyttäytymistä ja hyödyntää ympäristöä. Se on merkityksellistä työtä. 

Ismail kertoo olevansa varhainen lintu, joka aloittaa työpäivänsä aikaisin aamusta. Tyypillinen työpäivä koostuu kokouksista, laboratoriotyöstä ja asiakaspalvelusta. 

Kokemusta autoteollisuudesta ja yritysmaailmasta 

Opiskeluaikanaan Mostafa Ismail työskenteli muun muassa Burger King -hampurilaisravintolassa ja urheiluliikkeessä. Hänestä kaikki työ on tärkeää ja siitä on hyötyä myöhemmin. 

Ismail oli Erasmus-vaihdossa Luulajassa, jossa hän pääsi tutustumaan selluloosakuituihin. Tämä tutustuminen johti myöhemmin tohtorin tutkintoon ja työhön UPM:llä. 

Jokainen työ tarjoaa oman oppimiskokemuksensa. Ismail on oppinut, että kova työ ja sinnikkyys kannattavat, vaikka asiat eivät aina menekään suunnitelmien mukaan. 

Mostafa Ismail kannustaa opiskelijoita rohkeuteen – myös työpaikan hakeminen saatetaan palkita myöhemmin, vaikkei työtä juuri sillä kertaa saisikaan. 

Mostafa Ismail on aina ollut kiinnostunut autoteollisuudesta ja sen innovaatioista. Maisteriopintojensa loppuvaiheessa hän hakeutui harjoittelijaksi Porschelle ja siirtyi sieltä töihin Mercedes Benzille, jossa hän keskittyi auton osien korroosionkestävyyden tutkimukseen. Ismailista oli kiehtovaa tutustua auton tuotantoprosessiin ja sen automatisointiin. 

– Autoteollisuudessa sain arvokasta kokemusta siitä, miten yritysmaailma toimii ja ymmärsin verkostoitumisen merkityksen. Jatko-opiskelu puolestaan opetti työskentelemään itsenäisesti sekä johtamaan erilaisia projekteja ja opiskelijoita. Kaikki tämä auttaa minua menestymään nykyisessä työssäni. 

Nykyisessä työssä haastavinta on Ismailin mielestä se, että työ pitää hänet koko ajan varpaillaan. Se on myös työn hauska puoli. Koskaan ei tiedä etukäteen, mikä on seuraava työpöydälle tuleva tapaus. 

Tulevaisuuden haaveita 

Mostafa Ismail asuu Suomessa vaimonsa kanssa. Hän tasapainoilee työ- ja yksityiselämän välillä ja pyrkii varmistamaan sen, että molemmille jää aikaa.  Hän on lähes joka päivä yhteydessä myös vanhempiinsa Egyptissä – kiitos hyvän tietotekniikan. 

Ismailin mielestä suomalaiset ovat avuliaita, mutta pakkanen paukkuu talvella vähän liikaa. Jos mahdollista, hän kehittäisi hieman suomalaisten sosiaalista elämää. Mutta kaiken kaikkiaan hän on kokenut niin Oulun yliopiston kuin Suomenkin vieraanvaraisena. 

– Suomi tarvitsee lisää osaamista ja mielestäni kehitys on kulkenut kiitettävästi siihen suuntaan, että tämä toive toteutuu.  

Mostafa Ismail unelmoi siitä, että voisi yhdistää Suomen ja Egyptin tavalla tai toisella liike-elämässä. 

– Egyptillä on valtavat investointimahdollisuudet ja ”sillan” rakentaminen kahden mantereen välille olisi minulle suuri saavutus. 

Klikkaa kuva isommaksi.

Mostafa Ismail, 33

  • Kaksoiskandidaatin tutkinto Kairon Ain shams -yliopistosta Egyptistä ja Clausthalin teknisestä yliopistosta Saksasta 2013 
  • Kaksoismaisterin tutkinto Saarlandesi yliopistosta Saksasta ja Luulajan teknisestä yliopistosta Ruotsista 2015. 
  • Pääaineina materiaalitiede ja tekniikka  
  • Väitteli tohtoriksi Oulun yliopiston Kuitu- ja partikkelitekniikan yksiköstä toukokuussa 2023 
  • Väitöstutkimus: Lignoselluloosa- ja selluloosa­materiaalien kehittyneet kuvantamismenetelmät 
  • Työpaikat: Dillinger Hütte, Porsche, Mercedes Benz (Daimler AG), UPM

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)