Takapenkkiläisenä järjestötoimintaa ohjaamassa

Olen Anssi, neljännen vuoden matematiikan opiskelija Oulun yliopistosta. Järjestötoiminta on ollut keskeinen osa yliopistotaivaltani. Olen ollut fuksivuodesta lähtien mukana sekä oman ainejärjestöni Sigma-killan että Loimun Oulun opiskelijoiden paikallisjärjestön LuOpiOn hallituksessa. Tänä vuonna toimin myös Loimun opiskelijatoimikunnan varapuheenjohtajana.

Loimuun tutustuin jo fuksisyksynä, kun silloinen Oulun promoottori tuli esittäytymään pienryhmämme tapaamiseen. Päätin heti liittyä Loimuun, mutta vielä silloin en osannut kuvitella, että jo tammikuussa olisinkin osa Oulun yhdistyksen hallitusta. 

Oulussa jokaisesta killasta on edustaja LuOpiOn hallituksessa. Meidän killastamme edustajaa ei oltu vielä valittu, kun silloinen puheenjohtaja kysyi pestiin minua. Suostuin ehdotukseen empimättä, sillä kaipasin uusia kokemuksia ja niitä uskoin yhdistyksen hallituksesta saavani. 

LuOpiOn ensimmäisessä kokouksessa vuonna 2020 minusta tuli kaappivastaava – vastuullani oli täydentää kaappiimme paheellisia herkkuja kuten kahvia ja karkkia aina tarvittaessa. Ensimmäisenä vuonna kaikki tuntui jännittävältä: kokoukset, kulukorvaukset ja järjestön hallintoon liittyvät asiat, kuten tilinpäätös. 

Omassa killassani Loimu-vastaavan pesti oli puolestaan ”wörtein”, sillä työmäärä ei ollut suuri, mutta hyödyt sitäkin isommat. Pääsin verkostoitumaan sekä paikallisesti että valtakunnallisesti muiden ainejärjestöjen ja Loimun opiskelijayhdistysten hallituslaisiin syys- ja kevätkaudet aloittavissa seminaareissa.

Toisena hallitusvuotenani LuOpiOssa melkein kaikki ”vanhat tekijät” olivat lähteneet ja hallitus oli täynnä uusia kasvoja. Päätin hakeutua puheenjohtajaksi. Pesti vaikutti ensiksi hieman pelottavalta, koska sain harteilleni yht’äkkiä enemmän vastuuta. Kuten järjestötoiminnassa yleensä, sain kuitenkin paljon tukea kollegoiltani – muilta hallituslaisilta, edellä mainituilta vanhoilta tekijöiltä ja promoottorilta. Puheenjohtajana opin paljon vastuun kantamisesta ja isompien kokonaisuuksien organisoimisesta.

Tänä vuonna olen sekä LuOpiOn että Loimun opiskelijatoimikunnan varapuheenjohtaja, ja pääsen avustamaan puheenjohtajia takapenkkiläisen roolista. Olen vähän hidas opiskelemaan, joten opiskeluvuosia minulla riittää vielä. Tavoitteenani on jatkaa LuOpiOn hallituksessa ja olla Loimulla se ”vanha tyyppi”, joka on nähnyt ja kuullut kaiken. 

Anssi Sarvi

Kirjoittaja on neljännen vuoden matematiikan opiskelija ja järjestöaktiivi Oulusta. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)