Aiforia Technologies pääsi patologian digitaalisen kehityksen kelkkaan

Helsingin yliopistosta liikkeelle lähteneen spin-off-yrityksen rakentama tekoälyohjelmisto nopeuttaa patologisten kudosnäytteiden analytiikkaa. Oikeaan aikaan kaupallistettu innovaatio on siivittänyt yrityksen vauhdikkaaseen kasvuun.

Aiforia Technologies Oyj:n operatiivinen johtaja Kaisa Helminen on täpinöissään siitä, että yritys on onnistunut käynnistämään yhteistyön useiden merkittävien sairaaloiden kanssa Yhdysvalloissa. Esimerkiksi yli 73 000 työntekijää maailmanlaajuisesti työllistävä Mayo Clinic valitsi yrityksen kumppanikseen sekä tutkimuspuolelle että kliiniseen näytetutkimukseen. 

– Viemme siellä juuri Aiforiaa kliinisellä puolella tuotantoon. Tuotteemme automatisoi kudosnäytteiden analytiikkaa tekoälyn avulla ja siitä se sai nimensäkin: AI for image analysis eli Aiforia, Helminen kertoo.

Kaisa Helmisen työpiste sijaitsee Aiforia Technologiesin pääkonttorilla Helsingissä, mutta hän matkustaa usein maailmalle tapaamaan asiakkaita ja yhteistyökumppaneita kasvotusten.

Yritys keräsi viime vuoden lopulla Helsingin pörssin First North -listalle listautumisen yhteydessä kasvurahaa 29 miljoonaa euroa ja on investoinut sen jälkeen voimakkaasti tuotekehitykseen, työntekijöihin ja markkinan kasvattamiseen.

– Vaikka Ruotsissa listautuminen on ollut yleinen tapa hakea kasvurahoitusta, Suomessa sitä on alettu hyödyntää enemmälti vasta viime vuonna.

Kehitystyö ottaa aikaa

Biokemisti Helminen toimi kuusi vuotta toimitusjohtajana yrityksen alkutaipaleella. Hän kertoo, että tuotekehityksen aikajänne yllätti hänet.

– Se on hitaampaa kuin ajattelee – oli kyse ohjelmistokehityksestä tai lääketieteellisistä innovaatioista. Siksikin rahoituksen mitoittaminen on haastavaa kasvuyritykselle.

Aiforia Technologies syntyi vuonna 2013, kun Kari Pitkänen lähti kaupallistamaan lääkäreiden Johan ja Mikael Lundinin kanssa heidän kehittämäänsä pilvipohjaista ohjelmistoa, jolla voidaan hallinnoida suuria kuvatiedostoja. Aluksi tätä ”virtuaalimikroskooppia” käytettiin kudos- ja mikroskooppinäytteiden tarkasteluun akateemisissa piireissä.

Kasvuyritykset ovat väylä siihen, että terveydenhuoltoon saadaan innovatiivisia ratkaisuja.

– Alkuvaiheiden jälkeen olemme uudistaneet ohjelmiston ja tuoneet mukaan tekoälyavusteisen kuva-analytiikan. Aluksi yrityksessä oli viisi työntekijää, nyt tiimiin kuuluu yli 100 henkilöä Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

– Aiforiaa käytetään eri puolilla maailmaa esimerkiksi syövän, maksasairauksien ja Parkinsonin taudin tutkimuksessa, kliinisessä kudosnäytetutkimuksessa sekä lääkekehityksessä. Olemme saaneet paljon kiitosta siitä, että kuuntelemme asiakkaiden tarpeita ja tiedetiimimme asiantuntijat ovat heidän tukenaan ohjelmiston käytön opettelussa, Helminen toteaa.

Innovaatioita maailmalle ketterästi

Helmisen mukaan radiologian kuvat digitalisoitiin aika päiviä sitten – nyt sama tapahtuu patologian kudosnäytteiden analytiikassa, mikä aukaisi valtavan markkinan.

– Pandemia vei myös osaltaan alaa eteenpäin. Patologien määrä vähenee ja näytteiden määrä kasvaa. Yhtälön ratkaisemiseksi tarvitaan työkaluja, jotka tehostavat toimintaa.

Helmiselle on merkityksellistä olla nopeuttamassa lääketieteen kehitystä, josta seuraa potilaille parempaa hoitoa. Kasvuyritykset ovat hänen mielestään väylä siihen, että terveydenhuoltoon saadaan innovatiivisia ratkaisuja.

– Usein ne syntyvät moniosaavissa pienissä tiimeissä, joissa niitä pystytään viemään markkinoille ketterästi. On hyvä muistaa, ettei ensimmäinen ratkaisu ole välttämättä lopullinen, vaan tuotekehitys vaatii monta iterointikierrosta. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)