Kesään on vielä aikaa – olisiko aika karsia suorituksia?

Lukukausi on suunnilleen puolivälissä, eli samanlainen työmäärä on vielä edessä kuin takana. Ehkä jopa vielä vähän suurempikin, sillä joillain asioilla on taipumus jäädä viime tinkaan. Kesätyöt voivat tuoda lukuvuoden jälkeen vaihtelua, mutta eivät välttämättä lepoa ja palautumista, joita kehosi kaipaa opiskeluvuoden jäljiltä.

Opiskelijan arki pitää sisällään paljon uuden oppimista. Sen rinnalla merkittäviä taitoja ovat kuitenkin myös poisoppimisen ja luopumisen taidot. Se, että päättää aktiivisesti luopua jostakin, jota päätti hetki sitten vielä tavoitella. Aktiivisen luopumispäätöksen tekeminen vaatii hetkellisesti voimia ja ehkä rohkeuttakin, mutta vapauttaa niitä päätöksestä eteenpäin.

Elli Suonpää

Suosittelenkin tässä vaiheessa kevättä puolivälitarkastelua ja reflektointia. 

Olin itse haaveillut graduprosessin aikana gradun julkaisemisesta artikkelina. Käsikirjoitukselleni näytettiinkin alan julkaisussa vihreää valoa ja tarkoitukseni oli muokata gradu artikkelimuotoon. Prokrastinoin eli pitkitin jatkuvasti toimeen tarttumista pitkään. Ajatus artikkelista tuntui kutkuttavalta, mutta työpäivän jälkeen toisen työmaan aloittaminen ahdistavalta.

Lopulta päätin luopua projektista ja lähetin viestin julkaisun päätoimittajalle. Voimavarani eivät olisi riittäneet monivaiheiseen kirjoitus- ja julkaisuprosessiin. Tuosta päätöksestä muistan kuitenkin vain ryöpsähtävän helpotuksen tunteen. En ole katunut päätöstä hetkeäkään. 

Aionkin ottaa myös tänä keväänä itselleni hetken ja miettiä arkeani: jaksanko tällä kokoonpanolla kesään asti? Ehdinkö nauttimaan aurinkoisista kevätaamuista? Entä jaksatko sinä? Onko sinun työ- ja touhuilumääräsi sopiva, vai kannattasiko nakata joitakin velvollisuuksia roskikseen käytetyn kasvomaskin mukana?

Muista, että kesään on vielä aikaa, vaikka se tuntuisikin olevan aivan kulman takana. Huolehdi, ettet kuormita itseäsi enempää kuin välttämätöntä.  

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)