Pääkirjoitus: Huoli nuorten huomisesta

Nuorten ja nuorten aikuisten henkisestä hyvinvoinnista on saatu toistuvasti lukea huonoja uutisia jo pitkään. Aivan liian suurella joukolla on vaikeuksia elämänhallinnan, motivaation löytämisen ja jaksamisen kanssa. 

Nuoruuttaan elävien sukupolvien osalle on elämän kriittiseen herkkyysvaiheeseen osunut aivan liikaa raskaita kehityskulkuja. Koronapandemiaan liittynyt eristäytyminen suisti monen elämän sivuraiteelle, ja Ukrainan sodan aiheuttaman ahdistuksen lisäksi ilmastonmuutoksen seuraukset maapallollamme ovat viime vuosina eskaloituneet kiihtyvällä tavalla. Toki löytyy heitäkin, jotka jaksavat aktiivisesti pyrkiä vaikuttamaan asioihin – sivun 20 jutussa Nuoret kestävän kehityksen airueina kaksi heistä kertoo omista ajatuksistaan.

Enemmistö nuorista on valmis joustamaan elintasostaan ja esimerkiksi muuttamaan omia kulutustottumuksiaan yhteisen hyvän saavuttamiseksi. Joustaminen ei kuitenkaan ole mahdollista loputtomiin. Me Loimussa olemme erittäin huolissamme siitä, miten maan hallituksen suunnittelemien leikkausten seurauksena jo valmiiksi köyhyysrajalla elävien opiskelijoiden toimeentulo heikkenee vielä entisestään, ja samalla he velkaantuvat yhä enemmän. 

Meidän kaikkien, myös entisten nuorten, pitää olla huolissamme nuorten tilanteesta ja tulevaisuudesta, ja tehdä parhaamme sen helpottamiseksi. Kysymys ei ole pelkästään siitä, kuka maksaa tulevaisuudessa eläkkeet. Mitä paremmin nuorilla sukupolvilla menee, sitä paremmassa ja iloisemmassa maailmassa me kaikki elämme. 

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)