Tavoitteiden avulla harppauksia

Junnaako gradu tai muu kurssityö, vaikka olet asettanut itsellesi tavoitteet? Ovatko tavoitteesi kenties liian laveat?

Oletko vastannut itsellesi näihin kysymyksiin: minä päivänä tarkalleen haluan saada graduni valmiiksi? Paljonko minulla on aikaa käytettävissä graduni kirjoittamiseen? Montako sivua per viikko se tarkoittaa? Entä mikä on tavoitearvosanani? 

Väitän, että konkreettisilla ja yksityiskohtaisilla tavoitteilla pääsee paremmin tuloksiin. Lavea tavoite antaa liikaa vapauksia käyttää aikaa kaikkeen muuhun: ”teen tämän sitten huomenna”. Tarvitaan välitavoitteita, edistymisen jatkuvaa seurantaa ja selkeää aikataulua. 

Esimerkki: Haluaisin noin 80 sivuisen gradun valmiiksi joskus ensi syksynä

VAI haluan 80 sivuisen erinomaiseksi arvostellun gradun valmiiksi 1.5. mennessä. Se tarkoittaa x sivua viikossa, eli x sivua päivässä neljänä päivänä viikossa, jolloin jää kolme päivää vielä vapaa-ajan vietolle ja palautumiselle.  

Jälkimmäinen lähestyminen pilkkoo ison tavoitteen useiksi pieniksi välitavoitteiksi ja pienten tavoitteiden seuraaminen on helpompaa. On huomattavasti helpompi asennoitua esimerkiksi yhteen sivuun kerrallaan 80 sivun sijasta. Tekemällä itsellesi välitavoitteet ja selkeän aikataulun sekä pysymällä niissä, helpotat stressiäsi. Päivinä, joina ei ole tavoitteita voit tehdä kaikkea muuta hyvillä mielin tietäen, että projekti etenee suunnitellusti. 

Samaa lähestyminen toimii yksittäisten kurssien kanssa ja voi kokeilla vastaavaa vaikkapa urheilussa tai omassa urakehityksessä; missä haluan olla viiden vuoden päästä ja mitä se minulta vuosi- tai kuukausitasolla konkreettisesti vaatii?

Tavoitteellisen tekemisen muistilista

  • Mikä on tarkka aikataulu ja deadline?
  • Mikä on laadullinen tavoitteesi (esim. arvosana)? 
  • Paljonko sinulla on aikaa käytettävissä tähän projektiin viikkotasolla? 
  • Määritä viikkokohtainen tavoite käytettävissä olevan ajan perusteella. 
  • Pilko viikkokohtainen tavoite päiville. 
  • Jätä viikolle myös tyhjiä päiviä palautumista varten.

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)