Pääkirjoitus: Hengähdystauko horisontissa

Harva meistä varmaan on sitä mieltä, että joulunpyhien hengähdystauko tulee liian nopeasti. Meno on ollut kuluneena vuonna monin tavoin hurjaa loimulaisten työelämässä ja siksi myös ammattijärjestökentässä.

Vuoden 2019 syksyllä alkaneet työ- ja virkaehtosopimusneuvottelut jatkuivat vielä pitkälle kesän 2020 kynnykselle. Jo ennen kuin ne saatiin päätökseen, eteen tuli koronakriisi ja sen aiheuttama nopea talous- ja työllisyystilanteen heikentyminen. Siihen reagoitiin rivakasti, ja työmarkkinakeskusjärjestöt saivat neuvoteltua yhteisen esityksen tilapäisistä lainmuutoksista, joilla pyrittiin helpottamaan palkansaajien asemaa ja välttämään irtisanomisia.

Yritysten kiristyvä taloustilanne alkoi kuitenkin pian näkyä lomautuksiin ja jopa irtisanomisiin tähtäävien yt-neuvottelujen määrän kasvuna. Valitettavasti myös Loimun jäsenten työpaikoilla.

Ja siinä rinnalla sitten vielä yt-neuvottelut, jotka eivät edes johdu koronakriisistä. Muun muassa kemianteollisuuden alalla Suomen suurimpiin kuuluva yritys Neste Oy päätti lakkauttaa Naantalin jalostamon toiminnan. Päätöksen seurauksena menetetään työpaikkoja Naantalin lisäksi myös Porvoon jalostamolta. Samoin lääketehdas Orionilla käydyt tutkimusta ja tuotekehitystä koskeneet yt-neuvottelut johtivat irtisanomisiin. Muutamia mainitakseni.

Lokakuun alussa saimme lisäksi kuulla uutisista, että Metsäteollisuus ry, joka ei aiemmin ole suostunut tekemään työehtosopimusta ylempien toimihenkilöiden kanssa, kieltäytyy nyt niistä muidenkin henkilöstöryhmien kohdalla. Toisin päinhän sen olisi pitänyt mennä!

Loimu tekee parhaansa, jotta jäsenille koituisi tästä kaikesta mahdollisimman vähän harmia. Tarjoamme työsuhdeneuvontaa, neuvotteluapua, tukea työllistymiseen ja mahdollisuuden alennettuun jäsenmaksuun, jos taloustilanne vaikkapa lomautuksen tai työttömyyden vuoksi kiristyy. Ole rohkeasti yhteydessä omaan luottamusmieheesi tai Loimun toimiston henkilökuntaan! Me teemme parhaamme, jotta tästäkin tilanteesta selvittäisiin.

Toivottavasti saatte kaikki rauhoittua joulun viettoon ja kerätä voimia ensi vuotta varten!

Lataa artikkeli

  • Tämä artikkeli (pdf)